Přijde daňová kontrola do Agrofertu... Tentokrát to prý není vtip

30.04.2017 16:26

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) má stále problém se svými nezdaněnými korunovými dluhopisy. Server Respekt.cz nyní uvedl, že je začal prověřovat specializovaný finanční úřad v Praze. Šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček pak nepřímo uvedl, že se budou prověřovat všechny podobné dluhopisy. Od července totiž podle všeho hrozí těmto případům promlčení.

Přijde daňová kontrola do Agrofertu... Tentokrát to prý není vtip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Jaký je nejkratší český vtip? Přijde daňová kontrola do Agrofertu, vyprávělo se po republice za úřadování ředitele Martina Janečka. Jenže tento vtip se prý stal realitou. Daňová kontrola ve společnosti Agrofert, kde se řeší i ony nezdaněné korunové dluhopisy, probíhá již několik týdnů. Zda nějak ovlivní vyhrocenou koaliční krizi, nelze nyní podle serveru určit, neboť není jasné, jak ještě dlouho potrvá. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky společnost odpověděla na všechny otázky a poskytla všechny listiny, které od ní byly žádány.

Server Respekt pak spekuluje, že si kontrolu u svých podřízených mohl objednat Andrej Babiš, aby se očistil, stejně tak prý mohla Finanční správa vyhovět zákonodárcům, kteří vyjadřovali nespokojenost s Janečkovou prací. 

Původní text ZDE.

Respekt pak popisuje celou kauzu, kdy uvádí, že cenné papíry společnost Agrofert Andreje Babiše vydala na konci roku 2012. Krátce předtím, než ze zákona vypadla možnost udělat z dluhopisů výhodnou daňovou kličku. Celkem se jednalo o tři miliardy dluhopisů v ceně jedné koruny. Splatnost byla deset let a úrok šest procent. Na nich pak ročně Babiš dostává 90 milionů, jež nepodléhají dani. A jediným nákupčím byl právě on. Obdobně jako Agrofert pak postupovalo 436 firem, jež si vydaly podobné dluhopisy, rovněž před opravou zákona.

Babiš se kvůli celé aféře dostal do sporu s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), jenž zvažuje jeho odvolání. Babiš sice naplnil usnesení Poslanecké sněmovny a zaslal v pátek předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi své písemné vysvětlení, je však jen opakováním již dříve řečeného. I proto si Sobotka vzal čas do středy, aby zvážil další postup. 

Opoziční politici pak nezdanění korunových dluhopisů nazývají účelovou věcí, jež byla určena ke krácení daní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…