Přijedu po práci, regály probrané, všechno skoupili Češi. V polském pohraničí roste odpor

19.11.2022 10:30

Nemálo obyvatel Česka bere útokem polské obchody, kde pro ně jsou nákupy mnohem výhodnější. Některé potraviny jsou tam až o polovinu levnější. To ale začíná vadit našim polským sousedům, na něž pak někdy zbývají jen prázdné regály. Aktuální situaci zmapovala CNN Prima News. Podobně si pro levnější a kvalitnější zboží Češi jezdí i do Německa.

Přijedu po práci, regály probrané, všechno skoupili Češi. V polském pohraničí roste odpor
Foto: FCB
Popisek: Nákup z Polska

Obyvatelé polského pohraničí vyzývají Čechy, kteří každý den už brzy ráno míří do tamních supermarketů za levnými nákupy, aby nenakupovali po kartónech. Když se Poláci vracejí odpoledne z práce, nezřídka zbývají jen prázdné regály a mrazáky.

„Od rána je parkoviště plné českých aut. Lidé, kteří jezdí z práce odpoledne, v pět, v šest, mají často smůlu, regály jsou probrané, zboží je málo, všechno skoupí Češi. Já tomu rozumím, proč by tady nenakupovali, když je tady levněji,“ popisuje starší Polák nakupující v supermarketu v polském Porajowě.

Nabroušenější jsou jeho mladší spoluobčané: „Je to hrozný problém. Já tady kousek bydlím, a když chci něco nakoupit, musím přijet brzy ráno, jinak už nic nezbyde,“ rozčiluje se nakupující a ukazuje na parkovišti na české espézetky. „Samí Češi, všude samí Češi,“ vykřikuje.

Na nespokojenost Poláků se rozhodl české zákazníky upozornit jeden z místních politiků – za stěrači zaparkovaných aut jim zanechal vzkaz ve znění: „Z ekonomického hlediska se zdá být logickým nakupování tam, kde je to levnější. Je ale třeba to dělat s úctou ke svým sousedům. Jako neopodstatněné se jeví skupování mnoha potravin ve velkém: kartónů jogurtů, smetany, másla, masa.“

Obyvatelé ČR v poslední době častěji jezdí nakupovat do Polska, protože díky tamní nulové DPH na potraviny a dalším úlevám se cenové nůžky rozevřely ještě více, než bývá obvyklé.

„Nakupovat v Polsku mě donutila česká vláda.“ S tímto citátem a s poznámkou, že toto je výsledkem vládních slibů z roku 2021, sdílel poslanec opozičního hnutí ANO Martin Kolovratník článek Seznam Zpráv, že Češi se vrhli na nákupy v Polsku, které jsou nejen výrazně levnější, ale také kvalitnější.

O polských supermarketech plných Čechů psaly ParlamentníListy.cz ve čtvrtek také, a na internetu jsou k dispozici svědectví, že levněji a kvalitněji nakoupíte dokonce i v Německu, kde je platová hladina někde zcela jinde než v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…