Přijeli a hned se pustili do Němců. Jejich plán „podrývá jednotu“

07.10.2022 6:50

Jedním z nejdůležitějších témat právě probíhajícího summitu Evropského politického společenství v Praze je energetická krize a její celoevropské řešení. Hned při příjezdu se ostře obořil polský premiér Mateusz Morawiecki proti masivní podpoře německé vlády tamnímu průmyslu ve výši až pěti bilionů korun. To podle polského premiéra i dalších evropských lídrů povede ke zvýšení spotřeby v Německu, poškození jednotného evropského trhu a velkému zvýhodnění německých firem oproti konkurenci v Evropě.

Přijeli a hned se pustili do Němců. Jejich plán „podrývá jednotu“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Evropské třídě

Plánovanou pomoc ve výši 5 bilionů dolarů pro německý průmysl už před začátkem summitu zkritizovali členové Evropské komise. Komisař pro hospodářství Paolo Gentiloni a komisař pro vnitřní trh Thierry Breton se podle serveru Echo24.cz obořili proti německé pomoci vlastnímu průmyslu, které jiné země nemohou konkurovat. Německo tak podle nich neférově zvýhodní své podniky, ačkoliv právě Německá energetická politika je za současnou situaci ve velké míře zodpovědná.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Polský premiér po vřelém přivítání od Petra Fialy zamířil k mikrofonům a ihned se pustil do kritiky německého postupu. „Ten německý plán podrývá a ničí jednotný evropský trh,“ prohlásil Morawiecki s tím, že evropský blok musí postupovat jednotně a ku prospěchu všech, nikoli jen „těch nejsilnějších“.

Záhy po příjezdu dala Morawieckému zapravdu i estonská premiérka Kaja Kallasová. „Problémem je teď to, že každá země přichází s vlastními balíky opatření… všechny nás to oslabuje,“ uvedla na nádvoří Pražského hradu. „Musíme ten problém řešit strukturálně, jinak mohou země, které mají víc peněz, zkrátka použít víc peněz, což škodí vnitřnímu trhu,“ dodala Kallasová.

Energetika nepochybně bude jedním z klíčových témat páteční neformální schůzky Evropské rady, která se taktéž odehraje v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…