Primátor Fink: Nemyslím si, že kroky ministra zdravotnictví ohrožují dostupnost a kvalitu péče

21.02.2013 16:48

Zdeněk Fink, který vedle funkce primátora Hradce Králové působí i jako lékař nesouhlasí se všemi kroky Leoše Hegera, přesto si jej ale váží. Jak ale nahlíží na současnou situaci ve zdravotnictví? A do jaké míry trápí obyvatele města nezaměstnanost či problémy s nepřizpůsobivými? Nejen na to se zeptali ParlamentníListy.cz.

Primátor Fink: Nemyslím si, že kroky ministra zdravotnictví ohrožují dostupnost a kvalitu péče
Foto: Redakce
Popisek: Bývalý primátor Hradce Králové Zdeněk Fink

Podpoříte jako lékař protest, který vyhlásili lékaři na 1. března? A souhlasíte s jejich názorem, že Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) omezuje dostupnost, kvalitu a bezpečnost zdravotní péče?

Protest nepodporuji ani nezatracuji. Pana ministra Leoše Hegera v jeho krocích spíše podporuji, i když zdaleka nesouhlasím se vším, co z ministerstva pod jeho vedením vypadne. Nemyslím, že jeho kroky ohrožují dostupnost a kvalitu péče, pojem bezpečnost péče mi není jasný.

Pokud se pozastavíme ještě u zdravotnictví, jak byste hodnotil celkové působení Leoše Hegera ve funkci ministra zdravotnictví? Jaký dopad mají reformy na obyvatele? A co očekáváte od reformy zdravotního pojištění, kterou chce Heger předložit do vlády do konce března?

Už to, že je Leoš Heger nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví České republiky o něčem svědčí. Nesouhlasím se vším, co prosazuje, ale vážím si ho jako čestného člověka, který nepodléhá nátlaku. Reformu pojištění jsem nestudoval, takže se k ní nemohu vyjadřovat.

Vnímáte jako lékař upadající zájem občanů o své zdraví, kdy zanedbávají prevenci, ale i návštěvy u lékaře nebo naopak chodí k lékaři stále více lidí? A čím je to podle vás způsobeno? Heger také minulý týden zmínil myšlenku, v rámci které by každému, kdo bude pečovat o své zdraví, a splnil by předem dané podmínky, pojišťovna zaplatila 1000 Kč ročně za péči o své zdraví. Co si o tom myslíte? A nemyslíte si, že může být problém u VZP, která řeší nyní finanční problémy?

Naopak já vidím ve svém okolí spíše lidi, kteří o své zdraví pečují pravidelněji a lépe než v minulosti. Mnohdy ale s ohledem na kvalitu péče v tzv. první linii nevyhledávají jenom lékaře a ověřené diagnostické a léčebné postupy. Problém je v tom, že výběr pojistného nestačí saturovat nové diagnostické a léčebné metody oprávněně indikované a na druhé straně je jimi plýtváno neopodstatněně.

MUDr. Zdeněk Fink

  • BPP
  • 1. místopředseda Hradeckého demokratického klubu
  • krajský radní

A nyní již k problémům města. Jak pokračuje stavba dálnice D11 do Hradce Králové?

Dálnice D11 pokračuje podle nám sděleného harmonogramu a měla by být na úroveň křižovatky u ČKD hotova do konce roku 2014 a dále pokračovat plynule v úseku na Jaroměř.

Počet nezaměstnaných je v Česku nejvyšší od roku 1993. Jak byste hodnotil nezaměstnanost a pracovní příležitosti v Hradci Králové?

Nezaměstnanost je v našem městě vysoká zejména u skupin absolventů a padesát plus. To je problém. Pracovních příležitostí zde není tolik, kolik bychom potřebovali, ale blýská se na lepší časy, alespoň v některých odvětvích.

Od března také dojde v kraji ke zrušení některých autobusových spojů, a navíc podraží jízdné- Do jaké míry se dotkne toto opatření občanů Hradce? Jak byste zde hodnotil efektivnost a dostupnost MHD? Domníváte se, že je zdražování na místě? Nebyla možnost alespoň při zvýšeném jízdném spoje ponechat?

Obslužnost v kraji má na starosti Krajský úřad. Kvalitu a dostupnost naší MHD hodnotím velmi vysoko s porovnáním s ostatními městy podobné velikosti. Dopravní podnik je chloubou Hradce Králové.

Do jaké míry řeší Radnice problémy s kriminalitou a tzv. nepřizpůsobivými? A co si myslíte o nevládních organizacích, které mají pomáhat řešit romskou problematiku?

Řešení romské problematiky se dotýká všech obyvatel naší země, ale především Romů. Musí to být oni, kteří změní systém hodnot ve smyslu vzdělání, zaměstnání, chování k sobě navzájem a k okolí. Ruku v ruce s tím půjde i chování ostatních obyvatel vůči nim. Je úkolem nás politiků právě ve spojení s dobrými neziskovkami, které považuji za velmi důležité, situaci měnit k lepšímu. Myslím, že naše městská policie a přestupkové oddělení má podobné problémy jako většina měst v naší zemi. Nic mimořádného. V běžné denní svodce se nachází víc obtíží s přizpůsobivými než jinými obyvateli, použiju-li nerad, váš slovník.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Katka Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…