Primátor Hřib chce obejít Babiše. Obrací se na EU

10.06.2020 11:27

Primátor Hřib se účastnil konference evropské frakce Zelených, která se týká měst a jejich spolupráce. Prohlásil, že města mohou dokázat to, co si národní státy nemohou dovolit. Postěžoval si, že mu vláda sebrala peníze, aby uhasila problémy, které uzavřením ekonomiky sama způsobila. „A proto se obracíme na Evropskou unii. Potřebujeme přímé evropské financování měst, abychom se mohli vypořádat s problémy, které nás čekají. A jsem přesvědčen, že EU nám může pomoci tam, kde naše národní vlády selhávají,“ dodal.

Primátor Hřib chce obejít Babiše. Obrací se na EU
Foto: Repro konference evropských Zelených
Popisek: Primátor Hřib na videokonferenci evropských Zelených

Hřib nejdříve prohlásil, že města hrají v současném světě důležitou úlohu, která se v budoucnosti ještě zvětší. Citoval Sadiqa Khana, muslimského starostu Londýna, který řekl, že 19. století bylo století říší, 20. století stoletím národních států a 21. století je stoletím měst. „Starostové mohou dokázat to, co si národní státy nemohou dovolit,“ prohlásil a dodal, že spolupráce mezi městy prohlubuje spolupráci mezi národními státy. „I státy, které nemají rozvinuté vztahy mezi vládami mohou spolupracovat na úrovni měst,“ řekl.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil pojede na Tchaj-wan?

10%
90%
hlasovalo: 22187 lidí

„Ve V4 máme unikátní příležitost, lidé ve všech čtyřech hlavních městech zvolili představitele, kteří jsou progresivní, prodemokratičtí a zastávají liberální principy. Tato podobnost nás sblížila na konci minulého roku, když jsme podepsali pak Svobodných měst v Budapešti,“ řečnil dále Hřib. V tomto paktu se čtyři starostové vymezili proti populismu vlád ve Visegrádské čtyřce.

Uvedl, že starostové jsou v popředí, pokud jde o řešení klimatické krize i koronavirové krize. „Náš hlavní cíl je zajistit bezpečí našich občanů a na to potřebujeme adekvátní zdroje. Ale teď je nemáme. Protože naše vláda nám nebyla schopna pomoci. Co je horší, naše vláda se rozhodla nám odříznout financování a použila tyto peníze na řešení problémů, které sama způsobila uzavřením ekonomiky. To byl skutečně černý den pro starosty v naší zemi. A nakonec vláda změnila názor a rozhodla se poskytnout místním samosprávám finanční prostředky. I když se může zdát, že to dobře dopadlo, v dlouhodobém měřítku starostové potřebují spolehlivé partnery,“ postěžoval si.

„A proto se obracíme na Evropskou unii. Potřebujeme přímé evropské financování měst, abychom se mohli vypořádat s problémy, které nás čekají. A jsem přesvědčen, že EU nám může pomoci tam, kde naše národní vlády selhávají,“ doplnil. Prý v této snaze není sám, k iniciativě se prý přidalo 30 dalších starostů. „Společně jsme politickou silou, se kterou by se mělo počítat po celém kontinetu a která může přinést změnu, kterou chceme,“ zakončil svůj projev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …