Primátor Jablonce nad Nisou: ODS se stala cílem neférových a podpásových útoků

06.08.2014 15:06

Jedním z primátorů, který se bude pokoušet obhájit na podzim svůj mandát, je i Petr Beitl (ODS). Na otázku, v kterém z kandidátů shledává největší konkurenci, s nadsázkou nejprve odpověděl, že v žádném, protože nejlepší je on sám. Následně se však rozpovídal nejen o uplynulých 4 letech, ale prozradil nám i své plány pro následující volební období. Řeč byla i o plánovaném referendu o nulové toleranci k hazardu ve městě a nejen o tom...

Primátor Jablonce nad Nisou: ODS se stala cílem neférových a podpásových útoků
Foto: Redakce
Popisek: primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl (ODS)

Výsledek voleb je pro ODS velkou výstrahou. Výstrahou, kterou nelze ignorovat. Věřím, že kroky, které byly na olomouckém kongresu učiněny, jsou počátkem nové budoucnosti.“ Tak jste komentoval preference ODS počátkem roku. Nyní známe již i výsledky eurovoleb, kde ODS obhájila jen 2 mandáty z 9. Jak byste tak hodnotil směr, kterým se strana ubírá, a její pozice před nadcházejícími volbami?

ODS se v loňském roce stala cílem, mírně řečeno, neférových a podpásových útoků. Bylo obrovskou chybou vedení strany, že tyto útoky nečekala, neuměla se bránit a nechala si vnutit roli škůdců této země. Nyní se ODS ubírá směrem, který jí diktují vnější podmínky. Usiluje o ztracenou důvěru, zjednodušuje a zlevňuje svoji strukturu. Pevně věřím, že práce na obnovení důvěry a komunikace mezi předsedou, vedením strany, členskou základnou i voliči přinese své ovoce. Není důležité, kolik členů ODS bude na konci tohoto procesu. Důležité je, aby to byli lidé, kteří si důvěru zaslouží.

Komunální volby jsou volbami, kde má volič ke svým představitelům nejblíže. Většinou je zná, nebo má velkou šanci je poznat. Výsledky jejich práce ovlivňují jeho každodenní život. Na radnicích a v zastupitelstvech obcí si každý píše svoji historii sám a stranické sekretariáty mu příliš nepomáhají.

Čtyři roky jsem se snažil být primátor pro všechny občany a všechny návrhy vedení města schvalovali zastupitelé napříč politickým spektrem. Nechám na voličích, aby to, co jsme společně dokázali, vyhodnotili. 

Klíčové budou pro ODS zejména komunální volby, a byť často slýchám, že komunální politika je spíše o osobnostech než značce, ke které se hlásí, neobáváte se, že krize ODS poznamená i tyto volby? Setkáváte se vy osobně s nějakými negativními reakcemi občanů či negativní kampaní?

Bylo by velmi naivní pokládat samotnou značku za výhodu do těchto voleb. Za skutečnou výhodu pokládám to, že jablonecká ODS řídila radnici dohromady 16 let bez jakéhokoli racionálního skandálu či kauzy.

Pokud jde o osobnosti, kandidátky by neměly být testem popularity, ale měly by být složené z lidí, jejichž profesní kariéra naplňuje požadavek být platnými členy zastupitelstva. Pokud chci někomu svěřit správu společného majetku, měl bych se nejprve podívat, jak dotyčný spravuje svůj život a svůj majetek.

Naše značka je značkou kandidátů, kteří jsou v zastupitelstvu od jeho založení, i těch, co tuto funkci zastávají poprvé. Naleznete u nás současné i bývalé představitele vedení města. Máme dlouholeté členy výborů a komisí, členy řídících orgánů městských organizací. Abychom pokryli celé společenské spektrum života ve městě, zapojili jsme do našeho týmu i nestraníky.

Všichni tito lidé ve městě žijí, mnozí spolu více jak dvacet let na půdě jablonecké ODS komunikují a předkládají racionální řešení problémů města. Troufám si tvrdit, že naše kandidátka je jediná, která má toto historické i současné zázemí.

Nejsilnější negativní reakce slýchávám především od jedinců, kteří výše uvedené požadavky nesplňují a kromě negativ nepřinášejí ani návrhy řešení, ani východiska.

Čím chcete přesvědčit voliče vy osobně? Jaké jsou vaše priority?

Prezentováním výsledků práce na radnici. Dokázali jsme udržet chod města v příjmově historicky nejhorším období. K tomu nám připadla povinnost splácet městský dluh vzniklý v minulých letech.

Navíc jsme museli odkupem většinového podílu akcií řešit krizovou situaci jablonecké teplárny, která dodává teplo 7 000 jabloneckých domácností. 

Přes všechny tyto negativní dopady jsme udrželi běžný chod města, zajistili jeho rozvoj a podporovali organizace a spolky v oblasti sportu, kultury i sociálna.

Prioritou pro další volební období je udržet nastavený trend úsporného provozu města vedoucí k úplnému splacení městského dluhu. Dokončení projektu revitalizace teplárenské společnosti. Pro bezpečnost občanů a sociální smír ve městě je velmi důležitý tlak na prosazování legislativních změn, které konečně dají radnicím pravomoci jednat v těchto oblastech.

Mými investičními prioritami je naše nemocnice a dále školy a školky, komunikace, chodníky a veřejné prostory.

Po úspěchu Andreje Babiše se podzimní komunální volby stávají metou pro řadu úspěšných byznysmenů, kteří čile podporují zavedené strany a hnutí, případně se podílejí na vzniku nových. Co vy na to? Jaké to podle vás může mít důsledky pro občany a politiku?

Já v komunálních volbách nevidím žádný výrazný posun ve směru, který naznačujete. Nikdo si nemůže nakoupit kandidátky obcí v celé republice, a i kdyby to udělal, rozsype se mu taková konstrukce pod rukama během roku. Je také velmi těžké zválcovat ostatní kandidátky ve městě nebo v obci, protože na těchto úrovních se lidé znají a skutečně úspěšná kandidátka musí mít srozumitelnou historii jak jednotlivců, tak celku. Obměna kandidátek je normální proces. Bohužel obecně spíše platí, že schopní lidé zájem ztrácejí a nové kandidátky jsou mnohdy tvořeny z frustrovaných jedinců, kteří jsou primárně proti něčemu. Tito jedinci mají minimální znalosti o práci radnic a zastupitelstev, ale udělají, prohlásí či napíšou doslova cokoli, aby získali pozornost a dosáhli na vysněné placené pozice. Poznávacím znamení je opět absence návrhů řešení skutečných problémů.

Já osobně si velmi vážím každého poděkování i podpory, která se ke mně dostane. Jmenovité bych chtěl vyzvednout podporu od Ing. Dědka – majitele firmy Jablotron, a akademického sochaře Jiřího Dostála - bývalého ředitele naší umělecké školy.  

V jakém z kandidátů/stran vidíte největší konkurenci?

To je pikantní otázka a jediná správná odpověď je v žádném, protože jsem nejlepší. A kromě toho nebudu nikomu dělat reklamu.

Teď vážně. Práce v zastupitelstvu města není o konkurenčním boji, ale o sestavení funkční koalice, která bude schopná dlouhodobé konstruktivní spolupráce. V našem městě je pět kandidátek, jejichž členové více či méně vědí, o čem řízení města či práce v zastupitelstvu je, vědí, jak sestavit koalici a realizovatelné programové prohlášení. Věřím, že z těchto subjektů vznikne budoucí vedení našeho města.

V komunální politice je v první řadě potřeba se dohodnout, není možné vést politiku tak, jak to je patrné na celostátní úrovni. Lidé od radnice očekávají konkrétní výsledky. V roce 2010 pro mě při volbě tehdy ještě starosty hlasovalo 25 z 30 kolegů v zastupitelstvu, nikdo nebyl proti. Této důvěry si stále velmi vážím a po celou dobu své práce na postu starosty a posléze primátora jsem se snažil, aby komunální politika v Jablonci byla konstruktivní a přínosná pro občany našeho města.

Téměř o polovinu, ze 470 milionů na zhruba 250 milionů, se vám podařilo snížit zadluženost města. Podařilo se vám ale také nějak zlevnit provoz magistrátu?

Už při sestavování prvního rozpočtu jsme věděli, že bez úspor ve všech oblastech to nepůjde. Během roku jsme snížili stav úředníků z 260 na 200, zrušili jednu městskou organizaci a úřad sestěhovali ze tří budov do dvou. Jenom tímto krokem jsme vygenerovali úspory téměř 20 milionů korun ročně. Po celé volební období jsme nenavyšovali počet zaměstnanců úřadu ani městských organizací. Dnes si už mohu dovolit tvrdit, že restrikce úřadu prospěla. Dokonce jsme výrazně rozšířili počet úředních hodin a zavedli pravidelné pracovní soboty pro občany pracující mimo město.

Zastupitelé navíc schválili na začátku prázdnin prodej dalších městských bytů. Do čeho budete investovat peníze z prodeje?

Veškeré plánované příjmy z prodeje nemovitostí jsou součástí schváleného rozpočtu a rozpuštěny v jednotlivých kapitolách. Dle vývoje příjmů a výdajů předkládáme ve třetím čtvrtletí zastupitelům návrh na rozpuštění případných přebytků. Priority jsou určeny rozpočtem a aktuálními potřebami města.

Jak to vypadá s vybudováním teplárny ve městě? Podařilo se vám získat finance?

V současné době probíhá zpracování projektové dokumentace. Akce bude stát 250 milionů korun. Máme potvrzenou dotaci z Ministerstva životního prostředí 80 milionů korun a po vypsání operačních programů na konci tohoto roku budeme žádat o další dotace. Zastupitelstvo schválilo také financování z rozpočtu města. Stavební práce proběhnou ve dvou etapách v letech 2015 a 2016.

Z bezvýchodné situace v roce 2010 – rozpad soustavy a nejdražší teplo v republice, jsme na dohled vybudování městské teplárny, která nabídne odběratelům konkurenceschopné ceny při zachování ekonomiky jak provozu, tak financování celého projektu. Ve městě vybudujeme fungující firmu, která zvýší městský majetek o stovky milionů korun. Tuto akci považuji za největší úspěch tohoto volebního období. Do našeho města dnes přijíždějí na konzultace představitelé měst, které mají řešení této problematiky před sebou.

Aktuálním tématem je referendum o nulové toleranci k hazardu. Kdy konkrétně bude? Spekulovalo se o dvou termínech. A především, jak se k úplnému zákazu hazardu a za tím účelem vyhlášení referenda stavíte vy sám?

Zastupitelstvo, kterému předsedám, schválilo v roce 2011 vyhlášku, jež ukončuje provoz heren a kasin v našem městě k 31. 12. 2014. Proto považuji vyhlašování referenda za zbytečné. Dalším důvodem je jeho finanční náročnost (cca 900 tis. Kč) a nebezpečí zpochybnění výsledku voleb. Souběh referenda a komunálních voleb je totiž organizačně velmi náročný a mohl by být zneužit ke zpochybnění výsledků obou těchto procesů.

Nositelem myšlenek referenda v našem městě jsou lidé, kteří se pouze chtějí zviditelnit a nenesou žádnou zodpovědnost. Já osobně pokládám za nejdůležitější problematiku ve městě bezpečnost občanů a rasové a sociální napětí. Herny jsou pouze jedním ze střípků této mozaiky, paradoxně nejjednodušeji řešitelným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…