Primátor Jihlavy: Poslední zbytky důvěry v politiku přinesl vstup VV do vlády

12.03.2013 19:14

Podle primátora Jihlavy Jaroslava Vymazala (ODS) udělala ODS dobře, když začala reformní proces a myslí si, že ve vládě jsou nyní za ODS dobří ministři. Strana se podle něj zasadila i o řešení kauz, které se dříve zametaly pod koberec. Co ale považuje za své největší úspěchy ve funkci primátora, a co se mu zatím i přes snahu realizovat nepodařilo? Nejen na to, ale i plánované investice a spolupráci s partnerskými městy se zeptali ParlamentníListy.cz.

Primátor Jihlavy: Poslední zbytky důvěry v politiku přinesl vstup VV do vlády
Foto: tan
Popisek: primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal (ODS)

Jak byste jako člen ODS hodnotil současnou politiku strany? A neobáváte se, že se klesající zájem voličů projeví i příští rok v komunálních volbách?

ODS udělala dobře, že začala reformní proces. Nyní je důležité je dotáhnout k solidnímu závěru, doladit je, vysvětlit. Myslím, že prostor do voleb je ještě dostatečný. Je jen na straně, jak čas využije.

Domnívám se, že v komunálních volbách jde více o konkrétní osoby, než o strany. Proto musí všichni členové ODS na komunální úrovni pracovat na tom, aby veřejnost měla důvod dát jim znovu důvěru, tedy odvádět dobrou práci a také o ní dát veřejnosti vědět. Chci věřit tomu, že kampaně v regionech budou čestné, nebudou se vtahovat témata, která politici na komunální úrovni nemohou ovlivňovat. Dobrá komunikace je už nyní velmi důležitá, přízeň a paměť veřejnosti je vrtkavá, přesto věřím spíše v soustavnou systematickou práci, než v „poprask“ ve volební kampani.

Nejvíce kontroverzních reforem však vzešlo z dílny TOP 09, která řídí příslušná ministerstva. Přes všechny veletoče kolem církevních restitucí, Skaret, důchodové reformy, atd., ale preference TOP09 mírně, přesto stále, stoupají. Dokážete si vysvětlit, proč tomu tak je, když devadesát procent národa je nespokojeno s konáním vlády?

Kritizované kroky a tedy i nepopularita pochopitelně dopadá na nejvyššího představitele vlády, premiéra Petra Nečase. ODS se mimo jiné zasadila o řešení kauz, dříve se takové věci zametaly pod koberec. Že se tyto věci otvírají a řeší, by se mělo vykládat a chápat pozitivně, veřejnost to ale chápe negativně. Nebo je jí to tak podsouváno.

Na špatné pověsti vlády má nepochybně podíl i konání představitelů Věcí veřejných. Co se začalo dít po jejich nástupu, asi mnohým bralo dech a veřejnosti poslední zbytky důvěry v politiku. Hořké plody nyní sklízí ti, kteří s jejich excesy nemají nic společného. VV dnes nemají odpovědnost, jsou ze hry, ale vláda musí problémy řešit dál.

Pokud jde o lepší preference TOP 09, myslím, že jde o dozvuk kampaně prezidentských voleb a úspěchu Karla Schwarzenberga, což nepřeceňuji ani nepodceňuji. Počkejme, za rok může být vše jinak.

Jak byste hodnotil komunikaci vedení strany s regiony? Premiér se nedávno nechal slyšet, že chce objíždět regionální sdružení ODS a diskutovat se členy, které chce přesvědčit, že značka ODS má ještě budoucnost, a že on je ten pravý, kdo by měl stát v jejím čele. Jakého názoru jste vy osobně? A do jaké míry poškozuje podle vás vládní politika ODS stranu v regionech?

Myslím, že ve vládě jsou nyní dobří ministři za ODS, je dobře, že komunikují i s členskou základnou, tak s veřejností. Příkladem může být návštěva Jihlavy, kde už tato setkání proběhla. Šlo nejen o komunikaci dovnitř strany, ale i komunikaci s různými skupinami, podnikateli, neziskovým sektorem a veřejností. Návštěva měla velmi dobré ohlasy. Je to správná cesta. Ale ne jediná.

Zástupci největších měst a obcí na Vysočině řeší, jak nakládat s narůstajícím odpadem. Jaké řešení byste preferoval vy jako primátor Jihlavy?

Region nyní řeší tzv. ISNOV, tedy Integrovaný systém nakládání s odpady v kraji Vysočina. Konkrétně Jihlava má systém v podstatě vybudovaný, může ho jen vylepšovat. Chybí poslední prvek, kterým je vypořádání se s vytříděným, energeticky využitelným odpadem. Skládkování bude do budoucna velmi drahé a později nemožné.

Cestu vidím v ujednocení systému nakládání s odpady už na začátku, v obcích celého kraje. Je nutné vybudovat kompletní systém, který pokud možno maximum recyklovatelných materiálů vrátí k využití, zbytek, který další materiálové využití nemá, skončí v zařízení na energetické využití odpadu, které je u nás označované tak nešťastným slovem spalovna. Podle nezávislých autorit z mnoha oborů zdaleka není problém tzv. na komíně, to, co jde z komína spalovny, je bezpečně vyřešeno na desítkách či stovkách zařízení na západu a severu Evropy. Důležitější je zabývat se nastavením dopravy, která by přesunovala odpad z celého kraje na jedno místo. To je řešitelná věc.

Primátorem Jihlavy jste již druhé volební období. Co považujete za svůj největší úspěch? A je naopak něco, co se vám z vašich záměrů zatím prosadit nepodařilo?

Za velký úspěch považuji kvalitní Integrovaný plán rozvoje města, na základě kterého jsme čerpali významné prostředky z Regionálního operačního programu Jihovýchod a budovali jsme a budujeme pro město potřebné projekty. Už je to dlouhý seznam, jde o rekonstrukce škol, školek, speciální školy, stacionáře, revitalizaci městského prostředí, parky, areály pro sport a volný čas. Je toho opravdu hodně, máme za sebou hodně práce. V běhu událostí si to možná neuvědomujeme, ale Jihlava se v mnoha oblastech posunula o pořádný kus vpřed.

Podařilo se vypracovat další koncepční materiály, jako jsou třeba pasporty zeleně, mobiliáře a podobně, které nám usnadňují správu městského majetku. Připravujeme nový územní plán a vůbec první strategický plán rozvoje města. 

Věc, která se, nikoliv naší vinou, dlouho nedařila, ale zvolna se snad otáčí lepším směrem, je řešení zoufalého stavu kanalizace a vodovodů. Jihlava vystoupila ze svazku obcí, který zmařil půlmiliardový projekt rekonstrukce, což významně přibrzdilo rozvoj města. Bojujeme o toto, abychom se mohli o vodohospodářskou infrastrukturu starat sami. I v tomto se posouváme vpřed, i když to není vůbec snadné.

Co se v Jihlavě dodnes nepodařilo vyřešit je nechvalně proslulé dědictví minulého režimu - obchodní dům Prior v historickém jádru města. Velmi usiluji o to, aby se tento stav změnil.

První víkend v březnu bylo v Jihlavě otevřeno nové Veřejné sportoviště pro lední sporty. Na jaké další projekty se mohou občané v letošním roce těšit? Jakou částku z rozpočtu si město na investice vyčlenilo pro letošní rok?

Je toho nemálo. Před otevřením je opravdu velmi podařená rekonstrukce základní umělecké školy, dále nová hala pro badminton v Teniscentru, pracujeme na rekonstrukci Denního a týdenního stacionáře, otevřeme první dokončené pavilony a výběhy ze 130 milionového projektu Zoo pěti kontinentů.

Zahájili jsme výstavbu dopravního terminálu, v návaznosti na získání dotací zahájíme výstavbu sportovně-relaxačního centra Český mlýn, začneme II. etapu revitalizace parku Malý Heulos se sportovišti, parkovacími místy, zázemím pro sportovce, čeká nás revitalizace Březinek, největšího sídliště města, rozjedeme rekonstrukci Domu dětí a mládeže. Pro letošní rok máme naplánované další investice ve výši 120 miliónů korun.

Partnerskými městy Jihlavy jsou Heidenheim v Německu, Užhorod na Ukrajině a Purmerendu v Nizozemsku. V čem spočívá hlavní spolupráce s těmito městy? A jak byste hodnotil její dosavadní přínos?

Spolupráce je v některých ohledech stejná, v některých odlišná. Nejvíce pozornosti nyní věnujeme novému partnerství s Užhorodem. Naše vztahy jsou nefinanční, chceme nastartovat to, co se se „staršími“ partnerskými městy podařilo, totiž vzájemné návštěvy lidí a spolků z oblasti kultury a sportu, hledáme cesty i pro podnikatele. V mnoha případech se ve městech na západ od našich hranic podařilo otevřít dvířka aktivitám, které už nyní běží bez přičinění radnice, jsou to výměnné pobyty zmíněných souborů z oblasti kultury, sportovních týmů, a víme, že vznikla i osobní přátelství mezi obyvateli měst.

Jako město a úřad jsme zjišťovali, jak partnerské radnice nakládají s odpady, jak se vypořádávají s hrozbou povodní, jak se starají o zeleň a podobně. V mnoha věcech se nám dostalo pomoci a podpory, které jsme využili, zkušenosti a znalosti se teď snažíme poskytnout dál našemu novému partnerskému městu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Katka Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…