Primátor Plzně: Ve výběru kandidátů nemá ODS letos na pravici konkurenci

07.10.2013 13:23

Primátor Plzně Martin Baxa (ODS) se nedomnívá, že by krize ODS měla delší trvání a ovlivnila komunální volby v příštím roce, ba naopak. Chtěl by také obhájit svůj mandát a pokračovat v započaté práci. V čem konkrétně a jak hodnotí své dosavadní působení v čele města? Nejen s tím, ale i se svým názorem na program a kandidáty ODS pro předčasné volby se svěřil našim stránkám.

Primátor Plzně: Ve výběru kandidátů nemá ODS letos na pravici konkurenci
Foto: Redakce
Popisek: Martin Baxa (ODS)

ODS je nyní ve velmi těžké pozici a zdá se, že do voleb ji nezbývá mnoho času. Co je podle Vás nyní třeba udělat pro obnovení důvěryhodnosti strany? Sesadit ji z prvního místa na pravici má ambici TOP 09 a snažit se jí konkurovat bude i ANO, svobodní či volební blok Hlavu vzhůru, kde navíc kandiduje několik bývalých členů ODS a kterému slíbil podporu i exprezident a zakladatel ODS Václav Klaus. Jak podle vás ovlivní tyto strany volební výsledek ODS?  A prozradíte nám Váš typ výsledku?

Co udělat pro obnovení důvěry naší strany? Ta cesta je jen jedna - nabídnout osobnosti, kterým voliči stoprocentně věří a které svým životním příběhem dokázaly, že si tu důvěru zaslouží. Proto jsem rád, že máme např. na kandidátce v Jihomoravském kraji profesora Petra Fialu, emeritního rektora Masarykovy univerzity v Brně, významného pedagoga, vědce a především úspěšného a respektovaného ministra školství.

V Plzni máme našeho Jiřího Pospíšila, který je v kraji jediným pravicovým kandidátem, který může levici porazit. Navzdory všem průzkumům a předpokladům to dokázal v loňském roce a já věřím, že to může dokázat i nyní. Výrazná a respektovaná osobnost, bývalý ministr spravedlnosti, který zasvětil kariéru boji proti korupci. Pro člověka, který nechce vládu levice, to je v našem kraji jediná volba.

Co se týče kvality a odbornosti kandidátů, tak ODS letos nemá mezi pravicovými stranami konkurenci. Teď představujeme program, který naše voliče osloví, a pak již jen musíme trpělivě vysvětlovat a přesvědčovat.

A jak nahlížíte na volební program strany? Domníváte se, že se jí podaří s tímto programem uspět? A především, domníváte se, že je dostatečným signálem o změně, kterou nabízí skutečnost, že více jak polovina lídrů jsou bývalí poslanci, spjatí s nepopulární Nečasovou vládou a minulostí ODS?

Náš volební program se jmenuje Příběh života a díváme se v něm na život kolem sebe pohledem občana. Myslím, že je to dobrý nápad, jak snadno a pochopitelně vysvětlit občanům, jaké dopady budou mít námi navrhovaná opatření na jejich život a jakou vizi pro Českou republiku máme.

ODS má stále silnou základu na komunální či regionální úrovni. Neobáváte se však, že příští rok krize ODS ovlivní i komunální volby? A budete se snažit mandát příští rok obhájit?

Jsem přesvědčen, že příští rok ODS již v krizi nebude, ale naopak bude, vzhledem k zatím předpokládaným volebním výsledkům, vystupovat jako nejvýznamnější opoziční strana a velmi bedlivě a tvrdě kontrolovat levicovou vládu.

Všeobecně si myslím, že komunální politika je mnohem více o konkrétních osobnostech než o politických stranách a věřím, že voličům nabízíme kvalitní tým profesionálů. Věřím, že pokud před voliče předstoupíme se splněným programem z minulých voleb, novými vizemi a plány, kam chceme město vést do budoucna, a kandidátkou plnou respektovaných osobností, máme šanci uspět. Doufám, že Plzeňané již dnes vidí, že naše heslo „Měníme Plzeň s vámi“, s nímž jsme vyhráli volby v roce 2010, platí.

Chci se znovu ucházet o důvěru Plzeňanů a primátorský úřad obhájit. Máme před sebou ještě kus práce a cítím, že je zde stále ještě mnoho věcí, které bych chtěl dokončit, jako je například úspěšně završení projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015.

Infobox

Martin Baxa (ODS)

Mgr. Martin Baxa

narozen 16.9.1975

11/2010 - dosud primátor Plzně

12/2008 – dosud předseda Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva Plzeňského kraje

12/2004 – 11/2008 člen Rady Plzeňského kraje pro oblasti kultura a památková péče

2004 - dosud učitel zeměpisu na Gymnáziu, Plzeň, Mikulášské nám. 23 (částečný úvazek) 

1999 - 2004 učitel dějepisu a zeměpisu na Gymnáziu, Plzeň, Mikulášské nám. 23

zdroj: http://martinbaxa.cz

V komunální politice se pohybujete již delší dobu, primátorem jste ale první volební období a stal jste se tak nejmladším primátorem Plzně. Jak se za dobu Vašeho působení proměnil chod radnice? Snažil jste se vnést nové postupy?

Zaměřili jsme se například na to, aby otevírací doby úřadu více vyhovovaly občanům, aby bylo možné například si na úřad zajít po zaměstnání. Dále jsme se zaměřili na možnosti objednat se na úřad přes internet a určitou agendu přímo přes internet řešit.

Pro budoucnost Plzně a jejích občanů je důležité spuštění II. etapy vědeckotechnického parku, v němž našly zázemí technologické firmy, které budou poskytovat nová pracovní místa. Jak to s projektem aktuálně vypadá a jaká je nyní v Plzni nezaměstnanost?

Projekt běží velmi dobře, s výbornými výsledky a nyní připravujeme výstavbu třetí etapy. Podíl nezaměstnaných ve městě Plzni je zhruba 6 % a věřím, že i projekt vědeckotechnického parku bude i nadále ke snižování nezaměstnanosti přispívat.

Podle Plzeňského deníku se město chystá omezit hazard až z 65 procent a právě nyní sbírá podklady z jednotlivých obvodů, v nichž tamní zastupitelstva rozhodují o tom, kde herny s automaty dovolí a odkud budou muset zmizet. S jakou reakcí se prozatím setkáváte? Radní města pro bezpečnost Robert Houdek (ODS) trvá na tom, že úplný zákaz heren je špatné řešení a rozhodnutí obvodů je třeba respektovat. Souhlasíte? V mnohých městech se přeci zákaz hazardu osvědčil.

Zastupitelstvo města schválilo na svém zářijovém zasedání vyhlášku, která zcela zakazuje herny v historickém centru a celkově snižuje jejich počet ve městě zhruba o polovinu. Razantní snižování počtu heren považuji za správný krok a budu i nadále prosazovat, aby počet heren v Plzni byl co nejmenší. Reakce občanů na to jsou více než pozitivní. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…