Primátor Prahy se sešel se senátory, schůzky budou pravidelné

22.01.2019 21:15

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se dnes sešel s deseti senátory zvolenými za pražské obvody. Ke konkrétním závěrům nedošli, dohodli se na pokračování schůzek a na základních problémech, kterým se chtějí při budoucí spolupráci věnovat. Jde například o dopravu, dostupnost bydlení nebo vzdělávání. Politici to dnes řekli na brífinku po společné schůzce. Setkání by se měla odehrávat pravidelně.

Primátor Prahy se sešel se senátory, schůzky budou pravidelné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr České pirátské strany a nový primátor Prahy Zdeněk Hřib

Praha má sice možnost předkládat Parlamentu legislativní návrhy, podle Hřiba je však nutné zajistit si hlasy pro jejich schválení, a to jak v horní, tak v dolní komoře. Primátor dnes poděkoval senátorům za jejich podporu novely zákona ohledně směnáren, která by měla napomoci řešení problému metropole se směnárnami nabízejícími nevýhodné kurzy.
 
Na konkrétních krocích se politici nedohodli. „Spíše jsme dnes vymezili hřiště, na kterém bychom se mohli pohybovat,“ uvedl Hřib. Senátor Václav Hampl (za KDU-ČSL) řekl, že se shodli na podstatnosti témat, jako jsou doprava a dopravní investice, výstavba bytů, vzdělávání nebo vztah magistrátu s městskými částmi. Řada ze senátorů působí zároveň v samosprávách, například Renata Chmelová (nestraník za KDU-ČSL, Piráty, Desítku pro domácí a Liberálně ekologickou stranu) je starostkou Prahy 10.
 
Chmelová uvedla, že senátoři primátorovi navrhli, aby po zavražděném starostovi Gdaňsku Pawlu Adamowiczovi pojmenoval Integrační centrum Praha, které má na starosti koordinaci projektů směřujících k integraci cizinců v metropoli. „To jsou ideály, které pan starosta Gdaňsku reprezentoval,“ uvedla senátorka a dodala, že Hřib se k nápadu staví vstřícně. Primátor nedávno přišel s nápadem, že by po zavražděném politikovi mohla Praha pojmenovat ulici.
 
Senátoři zvolení v metropoli se sdružují a pravidelně setkávají ve Fóru pražských senátorů. Harmonogram jejich dalších schůzek se zástupci vedení Prahy zatím není jasný.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…