Primátor Svoboda: Průvod gayů je jen nadsázka, divadlo

13.08.2011 9:32

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) musí v posledních týdnech snášet kritiku za to, že převzal záštitu nad festivalem homosexuálů Prague Pride. Záštity ale nelituje a je rád, že se o otázce homosexuálů diskutuje. Samotný průvod přirovnal ke karnevalu v Buenos Aires. Jedná se podle něj o nadsázku.

Primátor Svoboda: Průvod gayů je jen nadsázka, divadlo

Svoboda si byl od začátku vědom toho, že záštita vyvolá reakci. Netušil ovšem, že nastane „bouře ve sklenici vody". Nesmyslná prohlášení a hysterické výkřiky ho pak donutili k tomu, aby oprášil své vědomosti lékaře.

Záštita nad Prague Pride je projevem liberalismu a tolerance

„Musel jsem říct, co medicína už ví více než padesát let. V roce 1960 komunistický stát zrušil homosexualitu jako kriminální čin, dokonce ji zrušil jako chorobu. A my po letech řešíme znova věc, která je vyřešená, která je známá," pozastavuje se Svoboda v rozhovoru pro MF Dnes.

SLEDUJEME téma Prague Pride

Svou záštitu nad akcí označil Svoboda za projev liberalismu a tolerance, což považuje za nezbytnou součást kulturního světa. „Velmi zjednodušeně: v otázce Pride party jsem liberál, v otázce hospodaření města a hospodaření státu jsem naprosto zarytý a tvrdý konzervativec," vysvětluje Svoboda v MfD.

Záštitu nad akcí by nevzal pouze pokud by se jednalo o porušování principů demokracie nebo o sraz extremistického nebo nacionalistického uskupení.

Průvod je jako karneval v Buenos Aires, prostě divadelní přestavení s nadsázkou

„Pravda je, že vnímání samotného průvodu, což je jen závěr čtyřdenní akce, je vnímání něčeho, jako je karneval v Buenos Aires. Je to prostě divadelní představení s nadsázkou. Tak jako má karneval své masky, své polonahé tanečnice, a je to výraz filozofie a životního veselí, tak i Prague Pride má tuto karnevalovou podobu," myslí si Svoboda.

Dodal, že záštity nelituje také proto, že je otázka průvodu homosexuálů problémová a teď se o ní diskutuje.

Moderní společnost je dál, než když se ženám přidělávaly pásy cudnosti

Primátor Prahy přirovnal otázku, zda by neměla sexualita zůstat za dveřmi ložnice, k úvaze, zda se nacházíme ve středověku anebo ve třetím tisíciletí. „Je to v jiné rovině, ale úplně stejné, jako když budete při odjezdu do svaté války přidělávat ženám pás cudnosti. Když prostě všechno, co v nějaké podobě souvisí se sexem, je tabu, hříšné, nebezpečné. Já si myslím, že moderní společnost se dostala dál a je schopna vnímat všechny své projevy jako reálné a samozřejmé," tvrdí Svoboda v rozhovoru pro sobotní MfD.

Svoboda se dále vyjádřil i k možnosti povolit homosexuálním párům adopci dětí. Prý by se to nemělo povolit, protože děti z dětských domovů jsou už tak v těžké situaci a život v takové rodině by jim ztížil život mezi vrstevníky. Neobává se ale toho, že by se děti „nakazily" homosexualitou. Je ovšem zastáncem „úplné rodiny".

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …