Primátor Zlína: Zarazily mě personální změny vlády dříve, než požádala o důvěru

15.08.2013 13:12

Ve Zlíně se ještě žádnému primátorovi nepodařilo obhájit podruhé mandát. Miroslav Adámek doufá, že jemu se to podaří. Co je ale jeho cílem? Jak by podle něj mělo vypadat město, ve kterém se dobře žije a jaké jsou největší problémy, které je třeba ve Zlíně řešit? Nejen s tím, ale i se svým postojem k předčasným volbám či k postupu prezidenta, který podle jeho názoru politickým "gulášem“ pěkně zamíchal a je jen otázkou, zda míchá správným směrem a zda si tento guláš neměli poslanci zamíchat sami, se svěřil pro PL.

Primátor Zlína: Zarazily mě personální změny vlády dříve, než požádala o důvěru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zlínský primátor Miroslav Adámek

Pane primátore, vládní krize vyústila zřejmě v brzké předčasné volby. Jaký očekáváte výsledek? TOP 09 se již netají snahou stát se nejsilnější pravicovou stranou. Domníváte se, že se jí to podaří?

Předně chci upřesnit, že nejsem z TOP 09, ale z hnutí Starostové a nezávislí (STAN). S TOP 09 úzce spolupracujeme na základě uzavřených smluv, i proto, že se řadíme na pravou stranu politického spektra.

K vaší otázce: Je těžké tipovat, ale vzhledem k problémům ODS se opravdu může stát, že se TOP 09/STAN stane nejsilnějším pravicovým politickým uskupením. Věřím, že k případnému úspěchu ve Zlíně přispějeme naší už tříletou prací na radnici. Předčasné volby, pokud k nim dojde, budu chápat jako první referendum o naší dosavadní práci.

Rusnokova vláda, byť nyní v demisi, vládne a přijímá rozhodnutí. Mnohými je tak, za především personální změny na ministerstvech, ostře kritizována. Souhlasíte s kritikou?

Souhlasím. Zarazilo mě především, že k vyhazovům na poměrně důležitých místech sáhla ještě před tím, než vůbec požádala o důvěru v Poslanecké sněmovně. Tedy v době, kdy o nějakém rozhodovacím mandátu nemohla být v souvislosti s touto vládou ani řeč.

Významnou roli při vládní krizi sehrál především prezident. Jak byste Miloše Zemana, nejen v této situaci, jako státníka hodnotil?

Nijak se netajím tím, že jsem volil Karla s čírem. Miloš Zeman nebyl mým prezidentským kandidátem. Ale je prezidentem, takže má můj respekt. Jak řekl Jarek Nohavica, pořádně zamíchal politickým gulášem. Dodávám však, že tento guláš se připaloval a je otázkou, zda prezident míchá správným směrem a zda si tento guláš neměli poslanci zamíchat sami. Bude zajímavé sledovat jeho další tahy na polické šachovnici.

Zlín nepatří mezi turisticky vyhledávané cíle, i když počet zahraničních turistů zde výrazně vzrostl. Jaké jsou největší problémy cestovního ruchu ve městě a jak se s nimi snažíte vypořádat?

Cestovní ruch je běh na dlouhou trať a platí to i pro Zlín. Dnešní doba úplně nepřeje cestování, řada lidí musí hodně šetřit a dovolené a výlety jsou jedny z prvních položek, které rodiny škrtají. Naše oddělení cestovního ruchu, které na radnici máme, ale dělá výbornou práci a ta se určitě projevuje a projeví. Zlín rozhodně stojí za návštěvu. Máme tady možná nejkrásnější zoologickou zahradu v zemi, zcela výjimečnou architekturu, kterou jinde neuvidíte, za prohlídku určitě stojí i nový Baťův institut. A protože už téměř k nám vede dálnice, přestáváme být tím odříznutým pohraničním městem. Což byl problém, který jsme až doposud považovali za náš největší handicap.

V minulém roce začalo město pracovat na rekonstrukci Zlína. Jak by podle Vás mělo vypadat město, ve kterém se občanům dobře žije a neodcházejí jinam?

Pustili jsme se do proměny centra, mohu slíbit, že bude hezčí a také funkčnější, včetně třeba veřejně přístupné wi-fi.

Lidé nebudou odcházet jinam, pokud ve městě naleznou práci, bydlení a příjemné životní podmínky. Proto podporujeme místní podnikatele a společně se státní agenturou CzechInvest se snažíme získat pro Zlín další zaměstnavatele. Spolupracujeme s Univerzitou Tomáše Bati, staráme se lépe o městské byty než dříve a hodně pozornosti věnujeme péči o zeleň. Ostatně, nedávno jsme byli vyhlášeni Městem zeleně a toho si velmi vážíme. Snažíme se zkvalitňovat také nabídku pro trávení volného času. Takže už druhým rokem pořádáme akce pro veřejnost na náměstí Míru, podporujeme festivaly a přivedli jsme i nové, jako třeba Blues Alive nebo Bohemia Jazz Fest.

A v neposlední řadě řešíme problémy, které lidem denně otravují život. Takže opravujeme chodníky ve větší míře než v předchozích letech, stavíme nová parkovací místa a zarazili jsme rychlý růst vody, přibylo spoustu nových míst ve školkách. Je toho samozřejmě víc.

Co lidem ve Zlíně chybí?

Trápí je to, co lidi v jiných městech: Stav chodníků, bojí se o práci, schází jim parkovací místa. Myslím, že v tomto nejsme ničím výjimeční, v problémech se neodlišujeme.

Co je nyní vaší prioritou do voleb a budete se snažit mandát příští rok obhájit?

Určitě budu mandát příští rok obhajovat. Ve Zlíně se to ještě žádnému primátorovi nepodařilo, tak se pokusím tuto tradici změnit. Priority zůstávají stejné: Chci přispět k tomu, aby se Zlín stal ještě lepším místem pro život a lidé zde byli spokojení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…