Primátorka Krnáčová bude mít velkou výhodu, říká komentátor Šídlo

26.11.2014 22:41

Nová pražská koalice ANO, Trojkoalice a ČSSD má v zastupitelstvu většinu jednoho hlasu. Politolog Petr Just a komentátor Jindřich Šídlo se ale shodli na tom, že to nemusí být problém. Primátorka totiž bude mít výhodu - Andreje Babiše (ANO) za zády. Podívejte se sami, v čem jí může pomoct. Došlo také na obhajobu primátorky ze strany jejího náměstka Petra Dolínka (ČSSD).

Primátorka Krnáčová bude mít velkou výhodu, říká komentátor Šídlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr pražské kandidátky Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová (ANO) se stala primátorkou hlavního města. Opozice především v podobě ODS primátorku ostře zkritizovala hned v úvodu. Co komunální volby změní? V úterních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali náměstek nové primátorky Petr Dolínek (ČSSD), politolog Petr Just a komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo.

Je na každém, jak se představí

Dolínek na úvod poznamenal, že Krnáčová shrnula svou vizi o Praze do pár slov, širší pohled je obsažen v koaliční smlouvě. "Je to na každém, jak se chce představit," oponoval Dolínek kritice, že Krnáčová obšírněji nepředstavila vizi o směřování hlavního města. Očekává, že město bude pod novou primátorkou fungovat. Především ODS zkritizovala Krnáčovou za to, že odmítla před zastupiteli promluvit a nastínit svou vizi řízení města.

Just s Šídlem se shodli na tom, že první zasedání zastupitelstva s volbou nového vedení mělo v zásadě standardní průběh. Otázkou je, zda bude fungovat koalice o síle s většinou jednoho hlasu, ale oba pánové se opět shodli, že to nemusí být problém.

"Fungovat to samozřejmě může," prohlásil Šídlo. "Výhodou téhle koalice je jedna věc a to, že má na své straně ministra financí," pokračoval komentátor s tím, že to bude hrát roli například ve chvíli, kdy se bude plánovat stavba metra D. Faktem také je, že ANO v Adrianě Krnáčové získá novou tvář, která bude moct být hodnocena. Dosud to byl především Andrej Babiš. "ANO tím postupně ztratí protestní potenciál," upozornil Just. Protestní étos nemůže vydržet věčně.

Komentátor navíc dodal, že chce Krnáčová čistit radnici, ale hodlá to dělat po boku s ČSSD, která se v Praze dlouhá léta podílela na vládě a má tak "na triku" i některé z projektů, na které si chce Krnáčová posvítit.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …