Příměří na východě Ukrajiny se podle obou stran "vcelku" dodržuje

15.02.2015 8:30

Příměří vyhlášené v noci na východě Ukrajiny se podle obou znepřátelených stran "vcelku" dodržuje, občasné incidenty propukají v okolí Debalceve a na západě Luhanské oblasti. Vyplývá to z informací ukrajinské armády a velitelů povstaleckých jednotek. Oběti na životech hlášeny nejsou.

Příměří na východě Ukrajiny se podle obou stran "vcelku" dodržuje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Po městě chodí skupiny "opolčenců", tedy domobranců

Separatisté asi tři hodiny po vyhlášení klidu zbraní obvinili vládní vojska z ostřelování povstaleckých pozic u strategické železniční křižovatky Debalceve, kde je v obklíčení několik tisíc ukrajinských vojáků. Armáda prý vedla palbu z děl a minometů.

Mluvčí ukrajinského generálního štábu Vladyslav Selezňov na Facebooku napsal, že vzbouřenci ostřelovali třikrát obec Černuchyne, která leží několik kilometrů východně od Debalceve. Pod palbou separatistů byla rovněž několikrát vesnice Zolote, která leží asi 65 kilometrů západně od Luhansku.

Podle Selezňova příměří porušovaly povstalecké oddíly, které nejsou podřízené velení "lidových republik". Palba byla občasná a lokální, žádné lidské oběti si nevyžádala. Ukrajinské jednotky prý na ostřelování nereagovaly.

Více než 5000 obětí konfliktu

Na webových stránkách ukrajinské Národní gardy se v noci objevilo bojovné prohlášení vůdce pravicových radikálů Dmytra Jaroše. Šéf ukrajinských ultranacionalistů v něm napsal, že jeho dva bojové prapory bojující na Donbasu klid zbraní dodržovat nebudou. Zakrátko ale Jarošovo prohlášení z webových stránek zmizelo, napsala agentura Interfax.

Prohlášení k zastavení palby vydala v noci i kyjevská prezidentská kancelář. Mluvčí Svjatoslav Ceholko v něm napsal, že na hodnocení klidu zbraní je zatím brzy. "První hodiny jsou velmi důležité. Spolu s vojáky proto situaci bedlivě sledujeme," uvedl mluvčí.

Prezident Petro Porošenko o půlnoci kyjevského času vydal vládním jednotkám rozkaz, aby ukončily palbu, jak bylo dohodnuto. V sobotu slíbili dodržovat příměří i rebelové.

Příměří dojednané ve čtvrtek na summitu Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie v Minsku předpokládá mimo jiné vytvoření neutrální "nárazníkové zóny" a stažení těžkých zbraní, jejichž nasazení si vyžádalo velkou část z více než 5000 obětí konfliktu. Ten vyvolal nejhorší krizi ve vztazích mezi Ruskem a Západem od konce studené války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…