Principál Hrušínský: Hrubý a sprostý Xaver. Nevadí mu komouši a šmelináři. Zavzpomínal, jaký byl před Zemanem

09.10.2019 13:37

Luboš Xaver Veselý si posvítil na Českou televizi a její oblíbené zdroje a je díky tomu terčem kritiky od těch, kteří v jeho aktivitách vidí službu „komunistům a náckům“. Herec a principál Jan Hrušínský k tomu sepsal dojemné povídání, koncipované jako ukončení starého přátelství.

Principál Hrušínský: Hrubý a sprostý Xaver. Nevadí mu komouši a šmelináři. Zavzpomínal, jaký byl před Zemanem
Foto: Koláž PL
Popisek: Příznivec eura, herec a principál Jan Hrušínský

Když si Luboš Xaver Veselý pozval do svého večerního povídání na Českém rozhlase premiéra Andreje Babiše, nejspíš netušil, co se tím rozpoutá. Schytal kritiku od webu Hlídací pes a následně jej dorazil grilovat štáb z pořadu Newsroom, který se na něm pásl už v době, kdy do Českého rozhlasu z komerčního rádia přestupoval.

Veselý se ale nedal, redaktorce řekl, co si o jejím pořadu myslí, a ještě před odvysíláním reportáže zveřejnil video s kompletním rozhovorem, aby zamezil jeho manipulaci. A když se redaktorka neustále oháněla serverem Hlídací pes a Ústavem nezávislé žurnalistiky, který jej provozuje, rozhodl se do něj vypravit a s výzkumníky ústavu vše probrat.

Video z jeho cesty se stalo během víkendu hitem internetu, ukázalo se totiž, že onen „ústav“ je zahradní chatou zarostlou kopřivami a jeho vědecké osazenstvo tvoří všehovšudy jeden bývalý novinář.

Po rozruchu, který video vyvolalo na veřejné scéně, se Xaver Veselý stal terčem protiútoku. Na webu Euro se objevil článek, že internetová televize XTV, se kterou Veselý rovněž spolupracuje jako moderátor, má uzavřenou smlouvu s Pražským hradem na výrobu videospotů.

To kromě novinářů, jako je Marek Wollner z České televize nebo Petr Honzejk z Hospodářských novin, zaujalo také herce a principála Divadla na Jezerce, který k tomu napsal i dramatickou osobní vzpomínku.

„Před dvaceti lety bylo radostí jít na Frekvenci 1 a popovídat si s veselým chlapíkem, který tam měl svůj pořad. Pod jménem Xaver vedl milé rozhovory s lidmi. Vždycky jsem se s ním rád na kus řeči zastavil, na mnoho věcí měl tenkrát podobný názor jako já,“ vzpomínal dojatě.

Jenže pak se prý k moci dostal pan Zeman, společnost se změnila a změnil se i veselý chlapík Xaver.

„Chlapíkovi Veselému náhle přestali vadit agenti StB, udavači, komouši a šmelináři s politikou všeho druhu,“ lituje Hrušínský. Dnes prý mnoha lidem přestává komunismus a náckovství vadit a jeho dávný známý Xaver se k nim nejspíš zařadil také.

„Xaver založil nezávislou televizi, XTV, oddanou novým pořádkům,“ popisuje dále Hrušínský. Sám tuto televizi nazval „podnikání s módními politickými trendy“. I jeho prý Xaver zkoušel zvát, ale Hrušínský to odmítl.

Kromě toho moderátor XTV rovněž působí v Českém rozhlase, jak sám Hrušínský připouští, v „zábavném pořadu“. „Hodinu nedávno veřejnoprávně bavil posluchače obhajobou kauz Andreje Babiše,“ popisoval.

O to více byl překvapen, jak tento kdysi veselý chlapík jedná se ženou – míněna redaktorka Newsroomu ČT24. A tomu prý nebyl ochoten věřit.

Další vývoj kauzy velkoryse přeskočil, zaujalo jej až to, že „nezávislost jeho XTV je placena Pražským hradem“. Důkazy, že XTV je Veselého, se nenamáhal, zato okamžitě začal spekulovat, že „příští rok má zřejmě slíbené místo v Radě České televize“.

A tak prý usedne „po boku Jaklů, Petrovů a Žantovských, co v různých Radách mění demokracii k obrazu svému“.

Dávný vztah pak Hrušínský zakončil slovy: „Kdysi dávno jsme si s Lubošem Veselým na chodbě F1 v legraci povídali na téma: Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění. Jestlipak si na to Xaver někdy vzpomene? Hodně štěstí, Xavere.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…