Prioritami novopočeného ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera budou energetická politika nebo těžba surovin

13.12.2017 20:38

Prioritami nového ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera budou energetická politika, odstraňování ekologických škod a nakládání s nerostnými surovinami s maximální výnosností pro stát. Hüner to řekl novinářům při dnešním uvedení do úřadu.

Prioritami novopočeného ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera budou energetická politika nebo těžba surovin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner

Premiér Andrej Babiš (ANO) pak očekává od nového ministra, že udělá analýzu ohledně zásob a možné těžby lithia v České republice. Lithium se stalo jedním z předvolebních témat. Kritika se snesla zejména na Hünerova předchůdce Jiřího Havlíčka (ČSSD) kvůli tomu, že podepsal memorandum s australskými těžaři, a na sociální demokracii jako takovou. Záležitostí se mimořádně zabývala jen několik dní před volbami i sněmovna.

Ministerstvo musí podle premiéra rovněž řešit nedostatek pracovních sil v ekonomice. Babiš doufá, že ustane dlouhodobá rivalita mezi ministerstvy průmyslu a financí.

„Historicky vždy byla nějaká rivalita mezi ministerstvy průmyslu a financí, sám jsem ji zažil. V rámci naší menšinové vlády je určitě šance, že problémy vyřešíme pozitivně a v týmu,“ uvedl Babiš. V této souvislosti se zmínil o rozdílných názorech na fungování EGAP, České exportní banky nebo Českomoravské záruční a rozvojové banky. V minulém koaličním kabinetu spadalo ministerstvo financí pod hnutí ANO, zatímco ministerstvo průmyslu spravovali sociální demokraté.

Nový ministr uvedl, že by chtěl také dále snižovat byrokratickou zátěž, především pro malé a střední podnikatele.

Osmapadesátiletý Hüner je absolventem Strojní fakulty VUT Brno. Celou svou profesní kariéru se pohybuje v oblasti energetiky a průmyslu. V letech 1994 až 2002 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Severomoravské energetiky, v letech 2004 až 2006 byl manažerem firmy ČEZ v Bulharsku. Na ministerstvu průmyslu působil už v období 2006 až 2011, a to jako náměstek pro sekci průmyslu a energetiky. Mezi roky 2014 až 2015 pak pracoval jako předseda dozorčí rady a ředitel energetických zdrojů Vršanské uhelné finančníka Pavla Tykače. Od roku 2015 je ředitelem divize Energy Management společnosti Siemens Česká republika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…