Připadám si jak v osmdesátých letech, poznamenala znechucená Černochová po výkladu komunisty o NATO. Musíme to prý začít dělat jako Reagan

15.02.2017 23:01 | Zprávy

Členové sněmovního výboru pro obranu Antonín Seďa (ČSSD), Jana Černochová (ODS) a místopředseda výboru Alexander Černý (KSČM) ve středečních Událostech, komentářích České televize hovořili o tom, jak se za vlády 45. prezidenta USA Donalda Trumpa může proměnit NATO. Černochová a Černý šli tvrdě do sebe.

Připadám si jak v osmdesátých letech, poznamenala znechucená Černochová po výkladu komunisty o NATO. Musíme to prý začít dělat jako Reagan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Nový ministr obrany USA James Mattis v centrále NATO v Bruselu sdělil ostatním ministrům obrany členských zemí Aliance, že musejí do společné kasy podstatně víc platit. Jinak by Američané mohli přehodnotit své vztahy s Evropou. Pokud Evropané budou platit, co slíbili, USA udělají pro spojence vše, co budou moci. Česko v tuto chvíli platí asi polovinu toho, k čemu se coby členský stát NATO zavázalo.

Seďa uznal, že na obranu nevydáváme dost, ale ono musí být také za co utrácet. „Jsme na 1,08 procenta a do roku 2020 se počítá s 1,4 procenta HDP,“ popsal situaci Seďa. Tuto sumu bychom měli zvedat postupně a především ji efektivně využít. 

Černochová okamžitě doplnila, že sněmovna ministru obrany Stropnickému slibovala, že rozpočet armádě navýší, ale člen vlády to odmítl. Hned dvakrát. „Připomínám, že pravicová vláda ODS dávala v době krize na obranu víc než současná vláda v době konjunktury,“ rozohnila se Černochová.

Pak si vzal slovo Černý a pořádně se rozjel. „Jen aby měli diváci představu. My dnes vydáváme na obranu něco málo přes padesát miliard, a kdyby to měla být ona dvě procenta, tak to bude přes 100 miliard. To je suma naprosto nepředstavitelná a naše ministerstvo obrany by si s tím neumělo poradit. Ale dobře, dejme tomu, že to jednou budeme platit, ale na co? To budeme donekonečna zbrojit? Samozřejmě potřebujeme modernizovat, česká armáda je v tuto chvíli podfinancovaná,“ uznal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…