Připadám si jak v osmdesátých letech, poznamenala znechucená Černochová po výkladu komunisty o NATO. Musíme to prý začít dělat jako Reagan

15.02.2017 23:01

Členové sněmovního výboru pro obranu Antonín Seďa (ČSSD), Jana Černochová (ODS) a místopředseda výboru Alexander Černý (KSČM) ve středečních Událostech, komentářích České televize hovořili o tom, jak se za vlády 45. prezidenta USA Donalda Trumpa může proměnit NATO. Černochová a Černý šli tvrdě do sebe.

Připadám si jak v osmdesátých letech, poznamenala znechucená Černochová po výkladu komunisty o NATO. Musíme to prý začít dělat jako Reagan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Nový ministr obrany USA James Mattis v centrále NATO v Bruselu sdělil ostatním ministrům obrany členských zemí Aliance, že musejí do společné kasy podstatně víc platit. Jinak by Američané mohli přehodnotit své vztahy s Evropou. Pokud Evropané budou platit, co slíbili, USA udělají pro spojence vše, co budou moci. Česko v tuto chvíli platí asi polovinu toho, k čemu se coby členský stát NATO zavázalo.

Seďa uznal, že na obranu nevydáváme dost, ale ono musí být také za co utrácet. „Jsme na 1,08 procenta a do roku 2020 se počítá s 1,4 procenta HDP,“ popsal situaci Seďa. Tuto sumu bychom měli zvedat postupně a především ji efektivně využít. 

Černochová okamžitě doplnila, že sněmovna ministru obrany Stropnickému slibovala, že rozpočet armádě navýší, ale člen vlády to odmítl. Hned dvakrát. „Připomínám, že pravicová vláda ODS dávala v době krize na obranu víc než současná vláda v době konjunktury,“ rozohnila se Černochová.

Pak si vzal slovo Černý a pořádně se rozjel. „Jen aby měli diváci představu. My dnes vydáváme na obranu něco málo přes padesát miliard, a kdyby to měla být ona dvě procenta, tak to bude přes 100 miliard. To je suma naprosto nepředstavitelná a naše ministerstvo obrany by si s tím neumělo poradit. Ale dobře, dejme tomu, že to jednou budeme platit, ale na co? To budeme donekonečna zbrojit? Samozřejmě potřebujeme modernizovat, česká armáda je v tuto chvíli podfinancovaná,“ uznal.

„Já chápu, že to Donald Trump pojal také jako příležitost k posílení rozpočtu USA. To je jeho věc. Koneckonců když na to mají, tak proč ne. Ale proč bychom my měli donekonečna zbrojit? K čemu?“ ptal se dál komunista.

Odpověď dostal od Černochové. „Možná kdyby se ty peníze investovaly v rámci Varšavské smlouvy, tak možná by s tím tolik problém neměli. Byť si pana kolegy vážím za práci, kterou odvádí na výboru, tady si myslím, že hraje roli ten politický názor,“ kontrovala Černochová. Ale s komunistou se shodla v tom, že naše armáda potřebuje modernizaci.

Černý si ovšem trval na svém. „Už několik let je Aliance nebezpečím sama pro sebe. Jednak expanduje, a to především na Východ, ale zejména se rozcházejí zájmy jednotlivých členských zemí. Zájmy jižních států jsou přece úplně jiné než zájmy států východní Evropy nebo západní Evropy... Nasadit ji proti uprchlíkům, to je nesmysl a Aliance opravdu tápe. Neví, kudy kam,“ nešetřil kritikou člen KSČM.

V tu chvíli si opět vzala slovo Černochová a rozsápala Černého argumenty. „Tady já s panem Černým zase nesouhlasím. Absolutně nesouhlasím s tím, že by se NATO nějak masivně a rychle rozšiřovalo. Podívejme se na to, jak dlouho na členství čeká např. Gruzie,“ připomněla poslankyně ODS.  

Komunista však nehodlal ustoupit. „My jsme vytvořili atmosféru strachu, se kterou se tady masírujeme, někteří generálové v Evropě už o ní otevřeně hovoří a zvyšuje se napětí. Nelze postupovat jinak, než donutit velmoci, čímž myslím Rusko, Čínu, ale především Spojené státy, aby si spolu sedly a garantovaly kolektivní bezpečnost. A my bychom se s touto situací měli nějak vyrovnat,“ shrnul Černý.

Černochová znovu nesouhlasila. Když Černého poslouchá, má prý pocit, že je zpátky v 80. letech minulého století. „Kdyby tehdejší americký prezident Ronald Reagan nezačal zbrojit, dodnes máme Československo a dodnes bychom byli socialistický stát,“ varovala dáma. Posléze zdůraznila, že nechce znovu zažít dobu, kdy by naše země dlela v područí Ruska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…