Připoutat klienta k posteli nelze, rozčílila se spolupracovnice ombudsmana

29.06.2012 17:52

Ombudsman Pavel Varvařovský upozornil na zrod zvláštních center poskytujících péči stárnoucím českým občanům za nemalé finanční prostředky. Péče poskytnutá v těchto sociálních zařízeních dokonce může ohrozit život. O působení těchto „specializovaných“ center v pátečních Dvaceti minut Radiožurnálu na Českém rozhlase 1 promluvila Petra Zdražilová z právního odboru veřejného ochránce práv.

Připoutat klienta k posteli nelze, rozčílila se spolupracovnice ombudsmana
Foto: hns
Popisek: Ombudsman Pavel Varvařovský

Nebezpečná zařízení sociální péče. Právě o nich byla Řeč v dnešních Dvaceti minutách Radiožurnálu na Českém rozhlase 1. V těchto zařízeních docházívá k omezení svobod starších klientů a v krajních případech můře docházet i k jejich ohrožení na životě. Petra Zdražilová z právního odboru veřejného ochránce práv patří do skupiny lidí, kteří provádějí v v mnoha zařízeních sociálních služeb, aby k něčemu podobnému nemohlo docházet.

Smlouvy, které nakládají s člověkem jako s věcí

„Nejzávažnějším zjištěním je, že tento klient se stává objektem smlouvy mezi zařízením a objednatelem, často jeho dětmi. Uvedu příklad. Jeden bratr umístí do zařízení maminku, a když si jí chce její druhý syn vzít na víkend, bývá mu to znemožněno, protože na smlouvě není veden jako plátce služby,“ popisuje problematické body Zdražilová.

Problém také je, že v těchto relativně neznámých zařízeních chybí kontrola toho, zda je zařízení dostatečně vybaveno pro péči o starší občany. Těžko lze zjistit i to, jakou kvalifikaci má personál. Pokud se na stolečku povalují různé léky bez kontroly, může to pro staršího člověka být nebezpečné. Často nikdo nesleduje ani to, zda klient trpí podvýživou nebo dehydratací.

Ombudsmanova spolupracovnice k tomu dodala, že v nedávné době právě jedno takové nebezpečné zařízení navštívila, ale jeho název může podle zákona zveřejnit až v okamžiku, kdy by nedošlo k nápravě situace. Medializace případu je jeden z možných trestů za vyjmenované nedostatky.

K lampě také nesmíte nikoho přivázat

Moderátorka pořadu prohlásila, že jedna z reportérek Českého rozhlasu podobné zařízení navštívila a byla svědkyní toho, jak byla jedna z klientek přivazována k posteli. Údajně se souhlasem rodiny.

„Důrazně říkám, že něco takového možné není. Kdyby rodina dala souhlas s přivázáním ke sloupu veřejného osvětlení, tak by to zřizovatel takového sociálního zařízení neměl udělat. A pokud se to děje, tak bych dokonce řekla, že je to případ pro orgány činné v trestním řízení,“ zdůrazňuje Zadražilová.

Můžete se obrátit na ombudsmana

A jak se proti podobným podvodným zařízením bránit? Nejlepší je jet se tam podívat na osobní návštěvu. Stejně tak je třeba mít na paměti, že poskytovatelé sociálních služeb, které pobírají příspěvek na péči, musí být podle zákona registrováno u ministerstva práce a sociálních věcí. Na webových stránkách si přitom stačí najít registr poskytovatelů sociálních služeb. A pokud mají občané podezření, že na podobné podvodné zařízení narazili, mohou se obrátit i na veřejného ochránce práv.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…