Příprava na jadernou havárii: V USA ministerstvo nakupuje léky

08.10.2022 15:13

Ministerstvo zdravotnictví a sociální péče USA informovalo o nákupu léku, který lze použít při radiačních a jaderných haváriích. Přípravek Nplate, snižující krvácení způsobené radiačním zářením, podle svého vyjádření pořizuje „v rámci dlouhodobého úsilí“ o přípravu na možnost jaderné havárie.

Příprava na jadernou havárii: V USA ministerstvo nakupuje léky
Foto: Repro Youtube
Popisek: Odpal jaderné střely

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Ministerstvo zdravotnictví USA informovalo o nákupu zásob léku Nplate, který je schválen k léčbě poškození krevních buněk provázejícího akutní radiační syndrom u dospělých a dětských pacientů, s odůvodněním, že jde o krok „v rámci dlouhodobého úsilí o lepší připravenost na záchranu životů po radiačních a jaderných haváriích“.

Přestože americké úřady na pořízení léčiva vyčlenily 290 milionů dolarů, nechtějí jej distribuovat do vlastních skladů a přípravek bude udržován v zásobách spravovaných společností Amgen, jež jej vyvinula.

„Tento přístup snižuje náklady daňových poplatníků na řízení životního cyklu, protože dávky, jejichž platnost se blíží konci, mohou být před vypršením doby použitelnosti rotovány na komerční trh k rychlému použití a nové dávky mohou být přidány do vládních zásob,“ uvedlo ministerstvo.

Přípravek dle instituce snižuje krvácení způsobené radiačním zářením tím, že stimuluje tvorbu krevních destiček v těle, a je rovněž schválen pro dospělé a dětské pacienty s imunitní trombocytopenií, což je porucha krve vedoucí k nízkému počtu krevních destiček (trombocytů).

V posledních měsících se z obav z možné jaderné eskalace války na Ukrajině ze strany Ruska či možnost, že by během konfliktu došlo k jaderné havárii, připravují i další země. Sousední Polsko nechalo do všech okresů v zemi rozvézt tablety jodidu draselného zejména kvůli hrozbě úniku radiace v souvislosti se situací kolem Záporožské jaderné elektrárny na Ukrajině, kterou už půl roku Rusové okupují.

Obavy z hrozby, že Rusko přistoupí k použití jaderných zbraní, se kromě vyjádření několika tamních politiků, rozšířily také po nákupu jodidu draselného státním medicínským podnikem za 5 milionů rublů.

Před rizikem jaderné apokalypsy varoval v tomto týdnu i americký prezident Joe Biden, který se již několikrát obrátil na Rusko, aby polevilo od hrozeb jadernými zbraněmi. Podle amerického prezidenta je riziko jaderného armagedonu nyní nejvyšší od kubánské krize v roce 1962, tedy od kubánské krize.

Biden podle BBC upozornil, že Putin „nežertuje“, když hovoří o použití taktických jaderných zbraní kvůli neúspěchům jeho armády na Ukrajině a dodal, že se Spojené státy „snaží přijít na to“, jakým způsobem by se Putin mohl z války dostat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cíllí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cíllí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…