Připravme se. Pokud se Rusové nedostanou do Kyjeva a Charkova, může to přijít. Generál varuje

01.03.2022 20:55

Ukrajinci se zatím ruské armádě, která je ve značné přesile, až překvapivě dobře brání. To nejhorší Ukrajinu ale teprve čeká, říká v rozhovoru pro iDNES.cz bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, který zároveň popsal, kde dosud Putin udělal v rámci konfliktu největší chyby a co jej zatím brzdí od nařízení útoků těžkými zbraněmi.

Připravme se. Pokud se Rusové nedostanou do Kyjeva a Charkova, může to přijít. Generál varuje
Foto: Cevro Institut
Popisek: Generál Jiří Šedivý

Šedivého i celou řadu expertů na válčení překvapují dvě věci, a sice že se Ukrajinci brání tak dobře, promyšleně a s takovým entuziasmem. Za druhé nesprávné plánovací kroky a součinnost, kterou představují Rusové. „Je mnoho chyb, které učinili, stojí je to jak hodně lidských obětí, tak ztrát na technice,“ podotýká bývalý náčelník generálního štábu. 

Některé ze základních chyb Putina v konfliktu s Ukrajinou zkonkretizoval: „Rusové určitě podcenili morální stav Ukrajinců. To svědčí o tom, že nejsou schopni se dostat do blízkosti Kyjeva, tam, kam zřejmě směřoval jejich hlavní úder.

Původní zdroj ZDE.

Pozastavuje se také nad způsobem, kterým ruská armáda bojuje: „Je to takový starý způsob boje, který se dokonce blíží až ke druhé světové válce. Mají kvalitní techniku a mohou udělat hluboký útok. Rusko ještě nepředvedlo, co může. Vysilují se jinými boji jako v Charkově, to je jeden z velkých problémů,“ zmínil, že Rusko by mohlo dělat úplně jiné manévry, než vidíme.

Rusům se navíc stalo opět to, co se stalo dříve Sovětům ve válce v Afghánistánu a následně i v Čečensku: „Že vyslali svá vojska vyplněná vojáky základní služby. To je věc, která je absolutně nemyslitelná. Ti lidé nemají morální stav na takové úrovni. Často ani nevědí, kam vlastně přišli a za jakým účelem. Proti nim stojí odhodlaní ukrajinští válečníci. I to si myslím, že je také jedna z výhod, které dnes Ukrajina proti Rusku má,“ míní Šedivý.

Vladimir Putin podle něj také učinil zoufalý krok tím, že najal vagnerovce, kteří mají zavraždit ukrajinského prezidenta Zelenského. 

Médii proběhla zpráva o tom, že Kreml najal vagnerovce, polosoukromou milici, která má zlikvidovat třiadvacet lídrů Ukrajiny včetně prezidenta. „To je zcela určitě Putinův zoufalý krok, protože se mu zatím nepodařilo dostat do vládní čtvrti, zajmout a zavraždit prezidenta Zelenského a jeho ministry. Vagnerovci jsou krutí vrazi,“ uvedl.

Zároveň nevyloučil, že si Rusko to nejlepší schovává na později. „Je to jeden z velkých otazníků, který bude pravděpodobně velmi brzy rozluštěn. Rusové mají obrovský potenciál jak v letectvu, tak v dělostřelectvu a raketovém vojsku.

Zřejmě ještě nechtějí provést masivní útoky, při kterých dojde k likvidaci celých zalidněných území a zabíjení ukrajinských obránců. Myslím, že se k tomu Rusko teď vrátí a do této situace se ještě dostaneme,“ očekává Šedivý obří útok Ruska. 

Rozhodně Putin ani nečekal tak razantní a jednotnou odezvu mezinárodního společenství. „To také bude Rusy brzdit v tom, aby použili ty nejbrutálnější metody válčení, tedy skutečně ty těžké zbraně. Je ale potřeba říct, že je třeba se na to připravit. Pokud se jim nepodaří do Kyjeva a Charkova proniknout, spustí těžkou bitvu,“ upozorňuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …