Příštím premiérem by klidně mohl být Hašek, spekuluje týdeník

09.06.2013 12:59

Na prvního místopředsedu ČSSD prý čeká životní šance. Příchod Miloše Zemana na Hrad mu vliv novou krev do žil a Michal Hašek by se tak mohl stát i příštím premiérem, míní komentátor.

Příštím premiérem by klidně mohl být Hašek, spekuluje týdeník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Podle Ondřeje Kundry z týdeníku Respekt se dost možné, že příštím premiérem nebude Bohuslav Sobotka, ačkoliv je předsedou ČSSD. Druhý muž sociální demokracie Michal Hašek má totiž lepší vztahy s prezidentem Milošem Zemanem. Komentátor také poukazuje na nedávný spor v ČSSD kolem návrhu Michaely Marksové-Tominové o povinné rodičovské dovolené pro otce. Hašek byl tehdy výrazně proti a nakonec uspěl.

„Straničtí konzervativci v čele s Michalem Haškem, kteří již delší dobu vedou s modernisty souboj o budoucí tvář ČSSD, si připsali důležitý bod,“ poukazuje Kundra.

„Souboj má však významnější rozměr. Michal Hašek sice před dvěma lety prohrál s Bohuslavem Sobotkou souboj o stranické předsednictví, od té doby se ovšem karta obrátila. ČSSD dnes podle průzkumů míří k vítězství v příštích parlamentních volbách, v pražských kuloárech se nicméně otevřeně mluví o tom, že do křesla premiéra vůbec nemusí usednout její předseda,“ míní.

Hašek totiž v letošní prezidentské volbě jednoznačně podpořil Miloše Zeman, na rozdíl od „druhého křídla ČSSD“. Zeman má prý ve straně stále nevyřízené účty a v Haškovi by mohl vidět možnost jak partaj ovládnout.

„Konzervativní křídlo v čele s neformálním lídrem Michalem Haškem je tak v tomto okamžiku nabito novou energií a cítí vítr v zádech. Zeman může po volbách pověřit sestavením vlády teoreticky kohokoli. Premiérskou partii uvnitř ČSSD přitom rozhodně nesvádí žádný nováček, ale zkušený matador a profesionál se vším, co k tomu v současné politice patří,“ dodává Kundra.

Celý komentář vychází v pondělním čísle Respektu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…