Přituhuje: Němcová dosud nejtvrději napadla Andreje Babiše. Byli jsme u toho

09.10.2013 8:41

REPORTÁŽ Největší baštou ODS v Libereckém kraji je Jablonec. Mají zde primátora, v minulých parlamentních volbách právě dva jablonečtí kandidáti přeskákali své kolegy až do parlamentu, z tohoto regionu je i senátor Jaroslav Zeman. I proto sem špičky ODS rádi jezdí. Po exministrovi průmyslu Kubovi, který Jablonec poctil svou návštěvou před pár měsíci, se zde v úterý v rámci předvolební kampaně objevila hlavní volební tvář ODS Miroslava Němcová. Ostře se vymezila proti Babišově straně.

Přituhuje: Němcová dosud nejtvrději napadla Andreje Babiše. Byli jsme u toho
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Miroslava Němcová v Jablonci spolu s tamním primátorem Petrem Beitlem

Anketa

Kdo má více vaší důvěry?

hlasovalo: 4657 lidí

„Andrej Babiš si platí některé kandidáty, například pana Komárka nebo paní Jourovou jako zaměstnance, dává jim 150 tisíc," sdělila. O Babišovi řekla, že splňuje parametry pro srovnání s bývalým italským premiérem a mediálním magnátem Silvio Berlusconim. Dokonce Babiše považuje za větší nebezpečí než Berlusconiho.

V modré kavárně káva za pět korun

Kousek od jabloneckého Eurocentra rozložila svůj stan modrá kavárna ODS. Káva zde byla k mání za pět korun, mladé hostesky v modrém rozdávaly propagační materiály. Pár příznivců postávalo kolem. „V současné době se dají buď zvýšit daně, nebo omezit výdaje. Ale jak šáhnete nějaké profesní skupině na platy, začnou řvát. Ta situace nemá řešení," povzdechla si jedna z pravicových voliček. „Ale budu volit ODS, protože ti budou brzdit výdaje," vysvětlila svůj postoj.

Oražový program, to je katastrofa

Po chvíli někdo s úsměvem přinesl do modrého tábora oranžové desky s nápisem Prosadíme fungující stát. Konkurenční ČSSD totiž ve stejné době pořádala mítink jen o pár desítek metrů dále. Uchvátila pro sebe ale prestižnější prostor před jabloneckou radnicí. „No to jsou hrozné bláboly co tady píšou. A pokud je skutečně realizují v praxi, to bude katastrofa," zhrozila se pravověrná odeesačka.

Nechci podléhat skepsi

Okolo šestnácté hodiny v doprovodu jabloneckého primátora  Petra Beitla na místo dorazila i hlavní hvězda programu, volební lídryně ODS v Praze Miroslava Němcová. Novinářům si postěžovala, že kvůli předčasným volbám neměli dostatek času na přípravu voleb. Redaktora Parlamentních listů.cz zajímalo, co říká zkušená politička při setkáních s často roztrpčenými pravicovými voliči.

„Někteří jsou skutečně rozladění. Jediné co můžeme dělat, je s nimi mluvit a vysvětlit jim, že všechno jako v životě má dvě misky vah. Na jedné je to, co funguje, a na druhé co se nepovedlo. Nehodlám se vymlouvat a lakovat věci narůžovo. Ale také nechci podléhat skepsi.  Všechny objektivní data o České republice, ať se jedná o její ekonomickou sílu, nebo zdravotní, sociální či školský systém, hodnotí naši zemi v porovnání se zeměmi Evropské unie i ve světovém měřítku velmi dobře," domnívala se.

Babiš si některé kandidáty platí jako zaměstnance

Němcová zhodnotila i své největší politické soupeře při současných volbách. „Ideově se v každých volbách vymezujeme hlavně proti stranám nalevo, protože  opravdu vidíme svět jinak. Ale v těchto volbách přichází fenomén nových spasitelů. Jde o obdobu Věcí veřejných, až mě mrazí, když si uvědomím jak je to jednoduché. Babišova strana jsou podle mě Věci veřejné 2. Tím jak konstruovali kandidátní listiny, kde jsou jména, která pan Babiš platí jako zaměstnance. Například pan Komárek nebo paní Jourová a někteří další jsou na jeho výplatní listině za 150 tisíc korun. Neumím o nich říci, jestli jsou vpravo, nebo vlevo. Jejich ideové zakotvení je nulové. To se možná dozvíme za rok či dva. Ale mezitím napáchají takovou paseku jako Věci veřejné," okomentovala hnutí ANO.

Hrozí nám Berlusconizace

Odpověděla i na dotaz, co říká na názor, že je Andrej Babiš Berlusconi po Česku. „Podle mě splňuje tato kritéria. Disponuje velkou ekonomickou silou. K tomu si koupil část médií. To je první podmínka k Berlusconizaci. A jako on si k tomu ještě chce koupit kus politiky. Ovládnout mediální trh a býti dominantním hráčem na hospodářské scéně a ještě k tomu silně ovládnout politiku v 65 milionové Itálii je složitější, ale v desetimilionové zemi to tak složité býti nemusí. Takže skoro vidím, že je Babiš nebezpečnější fenomén než Berlusconi," uvedla Němcová.

Ani malé dítě si dvakrát nesedne na rozpálená kamna

Po těchto slovech je samozřejmě pochopitelné, že bývala předsedkyně Poslanecké sněmovny razantně popřela možnost pravicové koalice, ve které by byla Babišova strana. „Ani malé dítě si dvakrát nesedne na rozpálená kamna, natož dospělý člověk. Takže říkám této možnosti jasné ne," zdůraznila Miroslava Němcová a dál popíjela kávu. Přicházeli za ní převážně postarší voličky a potřásali si s ní rukou.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Dva mítinky - dva Plocové

V modré kavárně zevlovali i kandidáti ODS do voleb v Libereckém kraji, českolipská starostka Hana Moudrá, místostarosta Českého Dubu Martin Bobek, ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček, nebo frýdlantský starosta  Dan Ramzer. Vidět byla i půvabná tvář exposlankyně Ivany Weberové, kterou její žárliví liberečtí kolegové nejdříve vyštípali z kandidátky, ale nadřízený orgán ji vrátil alespoň na sedmnácté místo. Postával tu i bývalý harrachovský starosta Tomáš Ploc. Právě on byl jediným spojovníkem s mítinkem ČSSD probíhajícím ve vzdálenosti jedné minuty pomalé chůze. Tam se totiž voličům představoval jeho bratr Pavel, jednička sociálních demokratů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…