Přitvrdit! Poradce George W. Bushe nabádá Evropu k velkému úderu proti taktice Vladimira Putina. Je to vážný krok

16.06.2015 9:53

Bývalý poradce pro národní bezpečnost amerického prezidenta George W. Bushe Stephen J. Hadley vyzval na fóru pořádaném think tankem Atlantic Council evropské politiky, aby postupovali vůči Putinově Rusku rozhodněji. Na fóru rovněž zaznělo, že by EU měla do svých řad přijmout Černou horu a Makedonii, aby se oslabil vliv Ruska na Balkáně.

Přitvrdit! Poradce George W. Bushe nabádá Evropu k velkému úderu proti taktice Vladimira Putina. Je to vážný krok
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Podle Hadleyho je nutné, aby spojenci zintenzivnili pomoc Ukrajině v konfliktu se sousedním Ruskem. „Ukrajina musí ve svém úsilí zajistit si politickou i ekonomickou suverenitu uspět. Musím na její podporu podniknout skutečně rázný krok,“ prohlásil Hadley na diskuzním fóru, které pořádal Atlantic Council v polské Wroclawi. V současné době předseda amerického Institutu pro mír by také souhlasil s dodávkami zbraní ukrajinské armádě. „Zbraně dodané od západních spojenců by měly velký dopad na Putinovo dalšího rozhodování. Ani on si nemůže dovolit, aby se z ukrajinských bojišť vracelo větší množství zabitých ruských vojáků v igelitových pytlích.“

Hadley, který sloužil v Bílém domě mezi lety 2005 až 2009, připomněl tehdejší diskuze o nutnosti výdajů členských států NATO na vojenské záležitosti ve výši 4 % HDP. „Nyní je to okolo dvou procent. Nesmíme si však myslet, že stanovením nějaké číselné hranice jsme vyřešili všechny problémy související s obranou. Mimo to je nutné, aby byli obyvatelé států sousedících s Ruskem více odolní vůči ruské propagandě. Jak toho dosáhnout? Důležité je dát tamějším ruským menšinám najevo, že se s nimi počítá. Dobré vztahy mezi majoritou a minoritou mohou udělat skutečně hodně,“ nechal se slyšet Hadley.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Společně s Hadleym diskutovala na fóru také guvernérka a americká senátorka za demokraty Jeanne Shaheenová, kteřá připomněla trvající neochotu amerického prezidenta Baracka Obamy k poskytnutí vojenské podpory Ukrajině. „Jak Putin nedodržuje příměří z Minsku, nejenom Obamovy postoje by se v této věci mohly změnit. Putinovy kroky na Ukrajině na druhou stranu sjednotily Kongres tak jako nikdy za celou dobu, co tam já osobně působím. Musíme uvažovat strategicky nejenom v reakci na současný konflikt na Ukrajině, ale uvažovat i o dalších krocích, které může Putin učinit v jiných oblastech,“ konstatovala americká senátorka.

Diskuzní fórum moderoval editor internetového serveru Politico pro oblast bezpečnosti a energetiky Jan Cienski, který se nechal slyšet, že by měla Evropská unie do svých řad přijmout také Makedonii a Černou horu. Tím by se dle jeho názoru snížil vliv Ruska na Balkánském poloostrově. „Evropská unie by také měla analyzovat Putinovu strategii spočívající ve vytváření zamrzlých konfliktů v oblastech nacházejících se mezi Evropou a Ruskem“. S názorem Cienskiho souhlasil také Hadley. „Měli bychom se skutečně soustředit na oblasti, kde Rusko usiluje o navýšení svého vlivu. Optimálním řešením je otevřít dveře ke členství v NATO a Evropské unii Makedonii i Černé Hoře a dalším státům. Abychom jasně avizovali, že ani případný hrozící zamrzlý konflikt není důvodem, proč by země nemohly směřovat na Západ,“ konstatoval Hadley.  

Cienski také konstatoval, že nedávný summit Východního partnerství EU v Lotyšku skončil všeobecným zklamáním. Ptal se v této souvislosti obou účastníků diskuze, jak se dívají na možnost umožnit členství v Evropské unii například také Gruzii a Moldávii. Odpověděla mu americká senátorka, podle které by tyto země měly mít cestu do EU otevřenou. „To by ovšem vyžadovalo provést reformy a bojovat s větším úsilím proti korupci. V každém případě vidím jejich budoucnost v Evropské unii,“ vyjádřila se demokratická senátorka Shaheenová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…