Přivážení migrantů do Česka? Zásadně promluvil Miloš Zeman

23.11.2016 11:54

Prezident republiky Miloš Zeman zahájil svou návštěvu v Ústeckém kraji setkáním se členy Zastupitelstva Ústeckého kraje, starosty měst i obcí s rozšířenou působností a vedoucími odborů. Hovořil mimo jiné o dálnici D8. Řeč však přišla i na zdravotnictví či na migrační krizi.

Přivážení migrantů do Česka? Zásadně promluvil Miloš Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman neskrýval radost nad vítězstvím Donalda Trumpa

Úvodem Zeman hovořil o dostavbě dálnice D8, která byla dle jeho slov „trvalým pomníkem“ kraje. „Doufám, že se podaří tento pomník odstranit a bude se po D8 jezdit až k Baltskému moři,“ řekl. 

„Vítám, že v Ústeckém kraji poněkud klesla nezaměstnanost. Vítám, že vzrostla průměrná reálná mzda, což je do jisté míry pokrok. V rámci svých kompetencí se budu snažit alespoň trochu pomáhat, abych vám byl užitečný,“ pokračoval ve svém úvodním slově Zeman.

První dotaz ze strany přítomných pak směřoval ke zdravotnictví. „Je zajímavé, že série ministrů zdravotnictví je složena z ředitelů fakultních nemocnic. Pana Ludvíka budu jmenovat ministrem zdravotnictví 30. listopadu. Hovořil jsem s ním včera a dohodli jsme se, že prosadí zákon o hospicové péči. Tento úkol si vzal na svá bedra sám a dobrovolně po naší diskuzi,“ řekl k problematice zdravotnictví Zeman.

Anketa

Jste pro vytvoření společné armády Evropské unie?

5%
95%
hlasovalo: 5609 lidí

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) se následně obul do vlády, která údajně zvažuje zřízení azylového centra pro imigranty v Předlicích. S tím zásadně nesouhlasí. „Stačí dodržovat mezinárodní dohody. Jednou z těchto dohod je tzv. dublinská dohoda, která jasně stanovuje, že imigrant má požádat o azyl v první bezpečné zemi. Podle těchto dublinských dohod by legální imigrant u nás mohl požádat tehdy, přepravil-li by se k nám pouze letecky,“ řekl k tomu Zeman.

„Nechceme-li, aby se jakákoliv země vměšovala do našich záležitostí, neměli bychom ani my říkat, koho si mají zvolit. Na druhé straně je povinností českých politiků vyjadřovat názory, které odpovídají hájení českých zájmů. A když jsem se s paní kancléřkou naposledy setkal, řekl jsem jí: ‚Když si někoho pozvete domů, neposílejte jej na oběd k sousedům,‘“ sdělila hlava státu, že jde o vyhranění se proti relokačním mechanismům.

A řeč přišla i na horu Říp. „Je to památná hora a je potřeba jí dát potřebnou ochranu. Památkovou ochranu má na starosti ministr kultury. Ještě před dvěma měsíci bych vám nabídl svoji pomoc. Po jistých zkušenostech jistě chápete, že bude lepší, obrátíte-li se na něj sám,“ dodal.

Závěrem se Zeman podepsal do pamětní knihy kraje a převzal dary z rukou staronového hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…