Přivíráme hranice, řekli Rakušané. My taky, přidali se Chorvati

17.02.2016 13:35

Chorvatská policie v úterý oznámila, že plánuje poslat na hranice více policistů za účelem snížení počtu migrantů jdoucích do země ze Srbska. Úřady to oznámily poté, co podobný krok učinilo i Rakousko, které oznámilo přísnější hraniční kontroly. Informuje agentura Reuters.

Přivíráme hranice, řekli Rakušané. My taky, přidali se Chorvati
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

Chorvatská policie se rozhodla poslat více příslušníků na hranice se Srbskem. Cílem má být vyšší kontrola nad migranty, kteří jdou do země. Od loňského září přešlo přes Chorvatsko již 650 000 lidí.

„Chorvatsko vysílá další jednotky pořádkové policie a pohraniční stráže, aby monitorovaly území kolem hranic se Srbskem,“ stálo v úterním oznámení chorvatské policie. „Policejní náčelníci z Rakouska, Slovinska, Chorvatska, Srbska a Makedonie se setkají 18. února v Záhřebu, aby projednali současnou situaci a možná řešení migrační krize.“

Podobně se totiž zachovalo Rakousko, které ještě před Chorvaty, oznámilo zavedení přísnějších kontrol na hranicích.

„Dosáhli jsme naší kapacity v mnoha ohledech a musíme postupně zabrzdit,“ řekla ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová. „Budou fungovat denní a hodinové kvóty a jakmile jich dosáhneme, již nebudeme pouštět další lidi,“ dodala s tím, že podobná systém fungoval i v Německu.

Zatím se neví, o jak velké kvóty se jedná; je však zřejmé, že je Rakousko bude aplikovat na vícero hraničních přechodech se sousedními zeměmi.

„Můj dojem je, že evropského řešení nelze v krátkodobém měřítku dosáhnout, a možná ani ve střednědobém,“ řekl ministr obrany Hans Peter Doskozil na tiskové konferenci, kde vystoupil společně s Mikl-Leitnerovou. „Musíme jednat hned,“ dodal.

Kromě zavedení denních a hodinových kvót však Rakousko plánuje i rozšířit dosavadní oplocení hranic. Mnozí se obávají toho, že pokud k tomu opravdu dojde, nastane „domino efekt“, kdy jednotlivé země na vytížené trase mezi Řeckem a Rakouskem budou zpřísňovat opatření a zavírat hranice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…