Přivyděláte si na brigádě! jásá TOP 09. A stala se zvláštní věc

28.07.2022 8:31 | Ze sítí

V době, kdy celá Evropa řeší buď válku na Ukrajině, nebo nedostatek plynu před nadcházející zimou, případně vysoké ceny prakticky všeho, od energií počínaje, přes potraviny a službami konče, přišla TOP 09 s tím, že se po deseti letech měly upravit podmínky pro brigádníky a aktualizovat tzv. Dohody o provedení práce. Zdá se, že jejímu zakladateli téma nepřišlo úplně aktuální, svůj názor si však brzy rozmyslel. Nebo je to jinak?

Přivyděláte si na brigádě! jásá TOP 09. A stala se zvláštní věc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek v objetí s Markétou Pekarovou Adamovou

„Z letní brigády zbyde více peněz! Prosazujeme, aby se navýšily limity u pracovních dohod. Studentům na brigádách, pracujícím důchodcům či lidem, kteří si chtějí přivydělat, se tak naskytne možnost vydělat si daleko víc. Peníze mají zůstat lidem.“

 

Takové je přesné znění tweetu, kterým se včera večer prezentovala TOP 09 a na který reagoval i zakladatel strany Miroslav Kalousek. Ačkoli si sdělení této vládní strany našlo své čtenáře a také další diskutéry, kteří se k němu vyjádřili, názor Miroslava Kalouska jsme pod ním už včera večer hledali marně.

Někdo, pravděpodobně sám Kalousek, ho smazal a lze se jen domnívat, zda za tím byla náhlá změna jeho názoru, doporučení stranických orgánů nebo něco jiného. Každopádně text už se na twitteru nyní dohledat nepodaří.

My jej ale máme a podělíme se o něj.

„Mám ze své vlastní strany radost,“ napsal Kalousek v úvodu své reakce na tweet TOP 09 zabývající se návrhem strany, který chce upravit pracovní dohody studentům, důchodcům a brigádníkům.

„Ve chvílích existenciální krize celé společnosti umí vždy najít to zásadní téma: ‚Z letní brigády zbyde studentům víc peněz!‘ Souhlasím. Jak také jinak, jsem zcela loajální...“ pokračoval Kalousek, kterému nadhled, humor a ironie při reakcích na politická témata nikdy nechyběly.

Evidentně tak narážel na výtky, kterých se mu dostalo od vedení TOP 09 týkající se jeho loajality.

„TOP 09 se odstřihává od Kalouska. ‚Zoufale volá o pozornost,‘ říká o něm Pekarová Adamová“, psaly nedávno Hospodářské noviny po jednom z Kalouskových vyjádření, ve kterém kritizoval vládu, že žene Česko do dluhové pasti.

 V článku se mluví i o tzv. Syndromu otce zakladatele, prý i tak hodnotí straníci chování svého někdejšího předsedy Miroslava Kalouska (TOP 09) s odkazem na chování Václava Klause, který po svém odchodu začal kritizovat poměry v ODS, i Miloše Zemana, který to samé aplikuje vůči ČSSD dodnes.

Z toho se tedy, zdá se, Miroslav Kalousek poučil a svoji loajalitu prezentoval po svém i včera v nočních hodinách. Krátce na to si ale možná uvědomil, že by jeho pohled mohl být vedením TOP 09, kterou sám zakládal, vnímán opět kontroverzně a v rámci autocenzury své vyjádření smazal.

Nebo k tomu byl donucen? Podobné spekulace by musel vysvětlit sám Kalousek, uzná-li to za vhodné a potřebné.

Každopádně nebyl sám, kdo na tweet TOP 09 zareagoval, reakcí bylo do dnešního rána zhruba pět.

„Skutečně štěpné a důležité téma pro dnešní turbulentní dobu anebo v tom je skryté poselství, aby holota táhla na brigádu místo stížností na to, že nemá z čeho zaplatit energie a živobytí obecně,“ souhlasil třeba s Kalouskem jeden z diskutérů v tom smyslu, že téma se mu zdá pro současnou dobu až tak zásadní a zmínil i obavy o placení drahých energií a životních nákladů do budoucna.

„A máte to opravdu projednáno a odsouhlaseno na vládě ? Takovéto výroky nejsou v souladu s novou komunikační strategií vlády,“ zeptal se další a narážel na rozdílné názory, které na některé věci panují i v rámci celé Pětikoalice.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…