Přiznali se, jsou lepší než Putin, chválí Íránce. Kdo? Putna, Peszynski, i v ČT. Ale přišel výsměch

12.01.2020 9:20

Írán se přiznal k sestřelení ukrajinského letadla. Podle velitele letectva a protivzdušné obrany íránských revolučních gard se jednalo chybu. Nyní čelí kritice nejen ve světě, ale i doma – v Teheránu lidé demonstrují proti vládě a ajatolláhovi. Ani v Česku není o reakce nouze. Podle herního vývojáře Daniela Vávry je jen otázkou času, kdy íránská vojska zlikvidují sama sebe. Občanský aktivista Tomasz Peszynski a historik Martin C. Putna dodávají, že ruský režim je daleko horší, jelikož ten by se neomluvil nikdy, což reportér České televize Bohumil Vostal dokládá na konkrétním příkladu.

Přiznali se, jsou lepší než Putin, chválí Íránce. Kdo? Putna, Peszynski, i v ČT. Ale přišel výsměch
Foto: Daniela Černá
Popisek: Martin C. Putna

Za sestřelení ukrajinského dopravního letounu přijal velitel letectva a protivzdušné obrany íránských revolučních gard generál Amír Alí Hádžízádeh v sobotu ve státní televizi plnou odpovědnost. „Přijímám úplnou odpovědnost. Raději bych zemřel, než abych se podílel na takovém neštěstí,“ řekl v íránské televizi.

Anketa

Prospěla existence TOP 09 české demokracii?

4%
96%
hlasovalo: 26425 lidí

Uvedl, že letadlo bylo považováno za nepřátelský cíl, jelikož prolétávalo v blízkosti citlivého vojenského zařízení, které patří elitním íránským revolučním gardám. Íránská armáda v prohlášení vyjádřila soustrast rodinám obětí a slíbila, že zdokonalí své systémy, ve snaze do budoucna takovýmto chybám předejít.

Za neštěstí se rovněž omluvil íránský prezident Hasan Rúhání. Oznámil, že se připravuje repatriace těl. Tragédii na svém twitteru označil za „neomluvitelný omyl“. Doplnil, že je nutné stanovit příčiny neštěstí a stíhat viníky. Více jsme psali ZDE.

Nejznámější a nejkreativnější herní vývojář v Česku Daniel Vávra na facebooku ironicky komentuje íránská vojska a jejich sklon k sebedestrukci. „Hrdinná íránská vojska zatím trefila tři stany, ušlapala 40 vlastních lidí a sestřelila vlastní civilní letadlo. Doufám, ze brzo sestrojí jadernou pumu a sami sebe vyhodí do povětří.“

„Třetí světová valka, které se mnozí obávali, kdy nás experti na České televizi varovali před po zuby ozbrojeným nepřítelem a americké levičácké celebrity jako Michael Moore a Rose McGowan psaly ajatoláhům, aby je nezabíjeli, zřejmě začla,“ napsal Vávra.

Podle literárního historika Martina C. Putny se ajatolláhové díky své omluvě jeví morálnějšími než ruský prezident Vladimir Putin: „Přiznali sestřelené letadlo. To by báťuška NIKDY,“ zdůraznil ve svém tweetu.

Podobně se k této záležitosti vyjádřil i občanský aktivista Tomasz Peszynski: „I když je írásný režim pekelně hnusný, ukazuje se, že ruský režim je ještě horší, páč Putin se nepřizná nikdy.“

 

Zahraniční zpravodaj veřejnoprávní České televize Bohumil Vostal ve svém tweetu informoval, že íránský velvyslanec v Londýně se omluvil, že původně v prohlášení chybně popíral sestřelení ukrajinského letadla. V kontextu zveřejnil článek, v němž si tamní list Mirorr všímá, že na omluvu od ruského ambasadora za tvrzení v kauze útoku na Skripala, že i Česká republika vyráběla novičok, se čeká už od dubna 2019.

V samotném Íránu přiznání armády k omylu vyvolalo masivní protesty obyvatel. V Teheránu bylo na sobotní odpoledne po zveřejnění zprávy svoláno shromáždění k uctění obětí leteckého neštěstí, to následně přerostlo v protivládní demonstraci. Dav demonstrujících vykřikoval protistátní hesla, přičemž ajatolláha nazvali „vrahem“ a tamní režim označili za absolutistický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…