Příznivci AfD si mohou zakřičet, je tu VIDEO z volebního štábu strany. Marine Le Penová: Probuzení lidu Evropy!

24.09.2017 19:42

Lidé na sociálních sítích reagují na volební výsledky. Už se spekuluje třeba o tom, na co se musí Česko připravit.

Příznivci AfD si mohou zakřičet, je tu VIDEO z volebního štábu strany. Marine Le Penová: Probuzení lidu Evropy!
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Za městečkem už je hranice s Německem

Výsledky hlasů odevzdaných v německých volbách ještě nejsou definitivně dány. Hlasy se stále sčítají. Už teď je však zřejmé, že končí velká koalice křesťanských demokratů Angely Merkelové a sociálních demokratů Martina Schulze. Lídr německé sociální demokracie už oznámil, že strana odejde do opozice.

Publicista a hudebník Petr Štěpánek z toho na sociální síti Twitter dovozuje, co to znamená pro Česko. Měli bychom prý rychle odejít z Evropské unie. „Pokud německou vládu vytvoří CDU/CSU, FDP a Zelení a největší jakoby opoziční stranou bude SPD, bude následovat jediné. Ještě se zvýší tlak na pacifikaci zemí V4. Co to pro nás znamená? Pryč z EU, dokud je čas!“ je přesvědčen publicista.

Anketa

Kdybyste byli Němci, kdo by dostal váš volební hlas?

92%
4%
hlasovalo: 11958 lidí

Novinář serveru Seznam Zprávy Jindřich Šídlo se vyjádřil k výsledkům německé sociální demokracie. SPD dostala jen asi 20 procent hlasů, což je pro stranu v podstatě těžká prohra. „Na druhou stranu, co by dala ČSSD za 20 procent, že jo?“ podotkl Šídlo.

Lidé se vyjadřují také k volební účasti, která pravděpodobně přesáhne 75 procent. To je číslo, kterým by se prý Češi mohli inspirovat. Česká televize k tomu dodává, že číslo volební účasti zvedli voliči, kteří dříve k volbám nechodili. Tentokrát často hlasovali pro Alternativu pro Německo (AfD). AfD ale pravděpodobně získala také bývalé voliče sociální demokracie.

Není bez zajímavosti, že se k volbám vyjádřil volební lídr české sociání demokracie Lubomír Zaorálek, který ponechal stranou výsledky svých německých kolegů z SPD a pogratuloval kancléřce Angele Merkelové, které se podařilo vyhrát čtvrté volby po sobě.

„Čtvrté volební vítězství A. Merkelové v řadě je důkaz, že v Německu vládne spokojenost. Blahopřeji A. Merkelové a těším se na další spolupráci mezi DE a ČR,“ napsal Zaorálek.

Alternativě pro Německo poblahopřála vůdkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová. „Bravo, naši spojenci z AfD, za tento historický výsledek! Je to symbol probuzení lidu Evropy,“ uvedla na Twitteru.

Na této sociální síti koluje i krátké video z volebního štábu AfD zachycující moment, kdy televize oznámila shrnutí odhadů výsledku voleb.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…