Pro velký úspěch: Ještě jeden článek, který nedávno sepsali o Andreji Babišovi v zahraničí

08.06.2015 17:30

Parlamentní listy včera informovaly o článku z portálu The Daily Caller, kde se důstojník CIA Gary Berntsen ptá, kdy se po korupčním skandálu FIFA dostane na Andreje Babiše. Následně pak popisuje mnoho sporných situací, ve kterých podle něj Babiš nejednal správně. Na webu Visegrad Plus, jehož cílem je vylepšit spolupráci mezi zeměmi Střední Evropy, se nedávno objevil jiný článek, také o Andreji Babišovi, tentokrát však z dílny studentky Anny Herman.

Pro velký úspěch: Ještě jeden článek, který nedávno sepsali o Andreji Babišovi v zahraničí
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš

Autorka článku Anna Hermanová je polská bakalářka mezinárodních vztahů na Krakovské univerzitě, stážistka Malopolského institutu a projektová koordinátorka. Vzala si na svědomí sondu do nedávné historie, ve které popisuje vzestup a mediální obraz Andreje Babiše a jeho hnutí ANO v české politice. Pokládá spousty důležitých otázek a zdůrazňuje chyby, kterých se Babiš dopouští. Z hlediska pozorovatele z venku pak popisuje Babišovo působení, ambice a cíle, jak jej vidí polská absolventka mezinárodních vztahů.

Parlamentní listy Vám přinášejí kompletní překlad článku.

Andrej Babiš, druhá nejbohatší osoba v České republice, nastoupil na politickou scénu a neplánuje jen tak odejít.

Anketa

Který středoevropský politik je váš nejoblíbenější?

hlasovalo: 21885 lidí

Babiš dokázal za méně než tři roky hodně. Nejprve ohromný úspěch hnutí ANO, které založil. Přesto, že je ANO nejmladší politickou stranou, trvalo jí jen dva roky, aby se umístila na druhém místě v parlamentních volbách a vytvořila koalici, která dnes vládne zemi. O rok později v krajských volbách zvítězilo ANO v devíti z celkových třinácti krajů (včetně Prahy). A to jsme nezmínili, že na začátku roku 2014 byl Andrej Babiš dosazen do funkce ministra financí a místopředsedy vlády České republiky.

Kdo je Andrej Babiš?

Andrej Babiš je současný místopředseda vlády a ministr financí České republiky. Vede hnutí ANO, druhou největší sílu v českém parlamentu. Je úspěšný podnikatel, podle magazínu Forbes je druhým nejbohatším Čechem (se jměním přes 2,5 miliardy dolarů). Vlastní spoustu společností, ta nejvýznačnější je pak zemědělská, potravinářská a chemicka společnost AGROFERT. Babiš je také velmi vlivným hráčem na mediálním trhu – ještě než se dal na politiku, vlastnil již několik novin, ale v roce 2013 Agrofert koupil MAFRA media group, společnost, která vydává například nejčtenější český denní tisk Mladou frontu DNES či nejstarší Lidové noviny. Babiš také vlastní nejposlouchanější české rádio, Radio Impuls.

Je vcelku kontroverzní osobnstí, jelikož je známým miliardářem, vlastníkem mediálních společností a zároveň ve velmi důležitých funkcích. Komentátoři ho pojmenovávají různě. Mediální magnát, byznysmen, oligarcha, brilantní lobbista. Zlí jazykové mu vymysleli přezdívku „Babisconi“, podle italského miliardáře a premiéra Silvia Berlusconiho.

Babiš je kritizován za ochotu zneužít a manipulovat média, která vlastní. Jeho političtí oponentí tvrdí, že „svým“ novinám říká, co mají psát. Navíc jeho působení jako ministra financí je pro mnohé také kontroverzní. Jako ministr totiž ovládá rozdělování evropských fondů. Zde vidíme očividný střet zájmů, protože je vlastníkem společností, které si můžou o tyto fondy zažádat a využívat je. Nicméně zatím mu nikdo zneužití pravomoci nedokázal.

Je zneklidňující, že jedna osoba může ovlivňovat tak široké prostředí, jako je ekonomika, média a politika. Americký časopis Foreign Policy upozornil, že taková situace může ohrozit demokracii. Sami Češi tuto hrozbu vidí, proto Babiše kontrolují. Mimo jiné došlo ke vzniku portálu Svobodné Forum, jehož cílem je analyzovat svobodu slova a tisku v České republice. Zpracovali několik analýz, zaměřených na skutečnost, zda došlo k nějakým změnám v tom, jakým způsobem média, která Babiš skrze skupinu MAFRA vlastní, jej vyobrazují.

Babišův fenomén lze vysvětlit skrze jeho osobnost. Podle některých je impulzivní, jiní říkají, že má jasný dlouhodobý plán. Shodnout se můžeme na tom, že Andrej Babiš je extrémně pružný, umí přiznat chybu a okamžitě se přizpůsobit jakýmkoliv okolnostem. Proto je tak charakteristický mezi ostatními českými politiky. Pro mnohé je osobou, která vnáší nové, svěží, mladé kvality do politiky (a to přesto, že sám již mladý není, je mu přes 60).

Proč tolik Čechů následuje tohoto kontoverzního miliardáře? Za prvé, vystupuje velmi charismaticky. Jeho prohlášení jsou jasná, konkrétní, mnohdy populistická. Tímto způsobem získává sympatie mezi těmi, kteří jsou již znudění českou politikou. Šéf ANO se chová jinak, vystupuje z davu. A některým Čechům se to zřejmě líbí.

Proč nejsou voliči podezíraví ohledně miliardáře, z něhož se stane populární politik? Někteří jsou, očividně ne však voliči ANO. Vysvětlují to tak, že jakožto miliardář už bohatý je a nečeká žádné velké finanční výhody spojené s politikou. Tudíž musí mít nějaký jiný důvod, například že to dělá pro dobro České republiky a jejího lidu. Místopředseda vlády se sám vyjádřil, že do politiky vstoupil, protože byl frustrovaný ze směru, kterým se země ubírá. Chce vládnout zemi jako vede firmu: „Vedu firmu, tak aby prosperovala ona a všechny zúčastněné strany. Politici vedou stát tak, aby prospívali oni.“

Možná dosáhl Babiš naplnění a chce využít svoje znalosti, zkušenosti a kapitál pro dobro své země? Tenhle argument se zdá logickým čím dál více voličům. Na druhou stranu je to příliš krásné a naivní vysvětlení. Pokud chtějí lidé něco víc než peníze, tak je to moc, Babiš ale tvrdí, že jeho ego už je nasycené a on víc nepotřebuje.

Hnutí ANO 2011

Andrej Babiš založil ANO 2011 v roce 2011. Celé jméno hnutí je Akce nespokojených občanů, přičemž ANO znamená „ano“ v českém jazyce. Hnutí se umístilo na druhém místě v parlamentních volbách roku 2013 s celkovým počtem 47 z 200 křesel poslanecké sněmovny. V důsledku nebyla ČSSD schopná sestavit funkční vládu. Poněvadž pouze ANO mohlo zvrátit rovnováhu, musela s nimi ČSSD spolupracovat a sestavit koalici. V roce 2014 dosáhlo ANO v krajských volbách ještě lepších výsledků, když vyhráli v 9 ze 13 krajů.

A co slibují voličům, že jsou tak úspěšní? ANO nemá komplikovaný program, hlavním cílem je boj s korupcí a současným zřízením. Babiš perfektně vycítil, že úroveň nespokojenosti s českou politikou stále roste a využil toho. Představil se jako osoba z venku, ne politik. Navíc využil svého charismatu a vůdcovských schopností a udělal ze sebe celebritu. Petr Topinka (který ANO pomáhal s kampaní) popsal několik kritických faktorů úspěchu hnutí ANO. Především dobře promovaná značka. Jasný plán dobře formulované základní myšlenky: transparentnost, kompetence a změna. ANO nejenže plánovalo dostat se do voleb, oni chtěli v politice i setrvat více jak rok. Používali moderní infografiky, krátké videoklipy s jasně vysvětleným programem. Co dál stojí za jejich úspěchem? Bezpochyby takřka neomezené zdroje, efektivně investované do kampaně.

Budoucnost pro ANO?

ANO rychle roste, zatím jej však z vrchu kontroluje Babiš. Brzy však autoritářská interní správa přestane být efektivní. Mohou se objevit problémy s vedením. Je jisté, že pokud chce ANO vyhrát příští volby, musí vymyslet nová řešení. Určitě je třeba říct, že se ANO vyvíjí. První kampaň se zaměřila hlavně na Babiše, nyní sestavil tým, který s ním pracuje na dalším úspěchu ANO.

Babiš je bezpochyby velmi zkušeným byznysmenem, v politice je však nováčkem. Podařilo se mu získat sympatie českých voličů, ale to nemusí stačit. Vypadá to, že má nápady jak vládnout, ty se ale týkají pouze vnitřní politiky. Když dojde na zahraničí, jakoby pro ANO neexistovalo. Babiš nemá prakticky žádný zájem o mezinárodní vztahy, zároveň po roce a půl vlády ve spolupráci s ČSSD se jim nepodařilo získat žádné kvalifikované lidi v této oblasti. Během rozhovorů můžete vidět, jak Babiš neodpoví přímo na žádnou z otázek ohledně zahraniční politiky. Odborníci se shodují, že ANO nemá žádné představy ohledně tohoto důležitého politického odvětví.

Lze poznat, že Babišovi ambice nekončí s křeslem místopředsedy vlády v koalici s ČSSD. Podle analytiků nastane konstatní tření v koalici. Hlavní bude napětí mezi předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou a Babišem. Ale nejen mezi nimi, Babiš je konfliktní osobou i podle jiných politiků. Od listopadu je v neustálém střetu s ministrem zdravotnictví, Svatoplukem Němečkem, nepříjemné diskuze můžete najít i na Twitteru. Ministr financí kritizuje svého kolegu z ministerstva zdravotnictví za nezvládnutí zdravotní péče a plýtvání evropskými dotacemi.

Bude oligarcha vládnout české politice?

Zajisté jsou Babišovy ambice velké. Možná by rád nahradil necharismatického Bohuslava Sobotku na místě předsedy vlády. Cílem ANO ale není jen vstoupit do parlamentu, ale vyhrát volby v roce 2017. Pokud chce ANO posílit svoji pozici na politické scéně, musí se jeho vedení více zajímat o zahraniční politiku, nejen o tu domácí. Je nedostačující svoji zahraniční politiku v dnešním globalizovaném světě postavit pouze na čistě ekonomickém přístupu. ANO musí brát zahraniční politiku vážně. Žádného odborníka v tomto směru nemají. Babiš by si měl najít někoho kompetentního a natolik realistického, aby jej mohl dosadit do funkce ministra zahraničí. Minimálně ještě jednu věc bychom měli vzít v potaz. Jistě, Babiš přišel s novým přístupem k politice, žádný takový příklad v české historii nenastal. Nicméně, je ta změna napořád, nebo ANO a Babiš dokázali jen reagovat na současnou a dočasnou nespokojenost občanů? Na to však odpoví jen čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…