Proběhne rekonstrukce politického procesu z 50. let s pilotem RAF

25.02.2012 9:31

V den výročí komunistického puče z roku 1948 se v sobotu v budově Vrchního soudu v Praze na Pankráci uskuteční rekonstrukce politického procesu z 50. let. Půjde o soud s válečným pilotem Britského královského letectva (RAF) Josefem Bryksem, který byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen do vězení, kde také v roce 1957 zemřel.

Proběhne rekonstrukce politického procesu z 50. let s pilotem RAF
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Bryks za druhé světové války bojoval jako pilot RAF. Byl sestřelen a celkem pětkrát se pokusil o útěk z německého zajetí. Po komunistickém převratu v roce 1948 se pokusil utéct na Západ, byl ale zatčen a odsouzen na deset let vězení. Za údajnou přípravu vzpoury a útěku byl však odsouzen na dalších 20 let. Ve vězení pak zemřel na infarkt ve věku 41 let.

Prezident Václav Klaus povýšil v roce 2008 Josefa Brykse in memoriam do hodnosti brigádního generála.

Dnešní akce v budově soudu se koná v rámci mezinárodního projektu proti totalitě Mene Tekel. Na rekonstrukci a následném veřejném předvedení procesu již čtvrtý rok společně pracují profesor pražské právnické fakulty Jan Kuklík, studenti právnické fakulty a ředitel projektu Mene Tekel Jan Řeřicha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…