Problematika islámu a muslimů se stala jedním z předvolebních témat ODS

08.09.2014 18:10

Jedním z předvolebních témat ODS se stala problematika islámu a muslimů v Česku. Upozornil na to server iDnes.cz, který poukázal na to, že ještě poměrně nedávno se touto problematikou zabývaly strany z okraje politického spektra. „Zatímco dříve před mešitami varovala Jana Bobošíková či před eurovolbami do burky zahalená Jana Volfová, nyní se tématu ‚ujal‘ i předseda ODS Petr Fiala,“ upozornil server.

Problematika islámu a muslimů se stala jedním z předvolebních témat ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

A na důkaz toho přinesl citaci z Fialova projevu, jímž v pátek zahájil kongres ODS: „Je opravdu naší hlavní starostí právo někoho nosit na hlavě šátek, který je znamením kultury, která nás ohrožuje?“ řekl Fiala a sklidil za to potlesk svých stranických kolegů.

Členka ODS, místostarostka Prahy 8 Vladimíra Ludková vzbudila rozruch, když protestovala proti tomu, aby v této městské části mohl vzniknout neveřejný hřbitov pouze pro muslimy.

Tepličtí zastupitelé z ODS jsou ochotni jít s protišátkovou vyhláškou až k Ústavnímu soudu

Server také upozornil, že členové ODS v Teplicích zvažují zakázat vyhláškou zahalování tváře na veřejnosti muslimským nikábem tak, jak to platí třeba ve Francii. „To by znamenalo, že by se muslimská žena nemohla v Teplicích na veřejnosti objevit v nikábu, kdy jsou vidět pouze oči, či ve zcela zahalující burce,“ napsal server.

Primátor Teplic Jaroslav Kubera z ODS předpokládá, že spor o protišátkovou vyhlášku skončí až u Ústavního soudu. Jenže vyhlášku musí přijmout až nové zastupitelstvo. „Bude to ale v pravomoci nového zastupitelstva, staré s tím nic neudělá. Možný scénář je ten, že my vydáme tu vyhlášku, i když Ministerstvo vnitra řekne, že ne. My ji nezrušíme, oni pozastaví její účinnost a dají k Ústavnímu soudu stížnost proti té vyhlášce,“ řekl Kubera serveru s tím, že předpokládá, že vyhláška by mohla být připravena na začátku příštího roku.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…