Problémy s imigranty přijdou i do Česka. Je to prý otázka pár let

15.02.2017 7:01

Kdy začne mít Česko problém s imigranty? ptá se ve svém komentáři na serveru NeviditelnýPes.cz Adam Votruba. A předpokládá, že dříve nebo později se tak stane. „Rozdíl mezi námi a Západem je nějakých 20 až 30 let, za což může nenáviděný komunismus. Ale, jak se říká, všechno zlé může být pro něco dobré,“ dodal.

Problémy s imigranty přijdou i do Česka. Je to prý otázka pár let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Počet imigrantů však podle jeho slov stále narůstá a bude narůstat. „Jsme-li tedy za Západem o 20 až 30 let pozadu, zdá se logické, že tento časový úsek odpovídá i době, kdy se naše situace přiblíží dnešní situaci britské, francouzské či německé. Teoreticky by bylo možné se problému vyhnout určitými opatřeními,“ zmínil následně například odchod z Evropské unie. 

„V průběhu migrační krize se podstatná část lidí obávala přílivu muslimských imigrantů. Podle naší levice to byl iracionální strach způsobený tím, že u nás téměř žádní muslimové nejsou. Podle takové logiky by ovšem musela být ještě děsivější představou masová imigrace z Číny či Indie, protože lidí z těchto zemí je u nás ještě méně než muslimů. Podle téže argumentace se na Západě imigrantů nebojí, protože jich je tam dost. Z tohoto důvodu je také zřejmé, že brexit je výsledkem manipulace populistů, které nebojácné a vstřícně naladěné Brity nezodpovědně vystrašili,“ uvedl také.

Původní text ZDE.

Dle jeho názoru představuje nebezpečí každá imigrace, ať již muslimská, či nemuslimská. Jak uvádí, lze integrovat jedince do národní společnosti, ale nelze integrovat národ do národa. „Nebezpečím do budoucna je vznik komunity, která se neztotožňuje se svým státem a preferovala by stát jiný. Jelikož náš stát vznikl jako stát národní, je nejpřirozenější, aby se případní imigranti ztotožnili s českou národní myšlenkou. A mimochodem, přesně tohle by jim levicoví multikulturalisté chtěli rozmluvit tvrdíce, že bychom imigranty neměli asimilovat,“ uvedl. 

V současné době pak podle něj žijí v Česku tři větší imigrační menšiny – vietnamská, ukrajinská a ruská. „Zajímavé je, že Rusové nejeví navenek velkou snahu integrovat se do české společnosti. V podstatě zde vytvářejí vlastní paralelní společnost. Mají své obchody, své kluby, své lékaře, své právníky. V ruskojazyčné komunitě je možno obstojně prosperovat i bez znalosti češtiny. V Praze vznikají i lokality, které už někteří Rusové označují za ruské čtvrti. Na základě dostupných informací se zdá být současná ruská komunita tou, která nejspíš vykazuje sociologické znaky, které bývají předpokladem pozdější neúspěšné integrace,“ zmiňuje Votruba.

Další přistěhovalecké komunity jsou pak podle něj zatím poměrně malé. „Výjimkou je snad jen anglickojazyčná komunita v Praze, v jejímž rámci se ovšem stýkají lidé různého původu – z Británie, z USA, ale také třeba z afrických zemí. I zde je řada lidí, kteří zde zůstávají dlouhodobě, přičemž neovládají češtinu a ani o to neusilují, protože anglickojazyčná komunita je již také dostatečně velká,“ dodal.

Závěrem pak podotkl, že odhadovat budoucí vývoj je obtížné a nejisté. „Měli bychom si ovšem uvědomit, že úspěšná integrace či neintegrace přistěhovalců závisí na mnoha faktorech, včetně dobré vůle obou stran. Dobrá vůle ovšem nemusí stačit. Měli bychom se proto při řešení problémů řídit spíše pohledem na realitu než sluníčkářskými představami o tom, jak by byl svět krásný, kdyby měl člověk právo odstěhovat se do kterékoliv země. Tato představa je mimochodem zhruba tak humánní jako požadavek, aby měl každý právo bydlet v kterémkoliv bytě či domě, jaký se mu zalíbí, bez ohledu na to, co tomu řeknou jeho dosavadní obyvatelé,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…