Problémy v DPP? Horší než jsem čekal, říká primátor Svoboda

31.01.2012 18:52

Pražský primátor Bohuslav Svoboda, který se včera stal předsedou pražské ODS, byl hostem pořadu Impulsy Václava Moravce. Vyjádřil se jak ke svému zvolení, tak hlavně k problémům, které Praha musí řešit.

Problémy v DPP? Horší než jsem čekal, říká primátor Svoboda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města Prahy

„Pochopil jsem, že exekutivní funkce primátora spojená s funkcí politickou, je naprosto nezbytná. Stejně jako premiér bývá většinou i předsedou vlády,“ vysvětlil Svoboda, proč se rozhodl kandidovat. „Do nejužšího vedení ODS patří i někdo z vedení hlavního města Prahy,“ připustil i své další možné ambice v ODS.

Věci deset let zpátky řešit nemohu, říká primátor

Rozhodně popřel, že by si k sobě do vedení vybral někoho z „kmotrů“. Naopak se snaží pověst své strany v Praze zlepšit. „Mojí úlohou není řešení problémů deset nebo patnáct let dozadu. Mým posláním je to, aby se tyto věci, klientelistické a podobné, už dít nemohly,“ prohlásil primátor.

Praha s největší pravděpodobností přijde o miliardovou dotaci Evropské unie na čističku odpadních vod. Stane se tak kvůli smlouvě s firmou Veolia. „Smlouva je podle našeho práva platná a je nevypověditelná,“ uvedl Svoboda s tím, že pravděpodobnost získání dotace je tak deset procent. V jiném případě povede Praha jednání se státem nebo bude uvažovat o investici ze soukromého sektoru. Primátor připouští i úvěr.

Dvořákova nástupce najdeme do dvou měsíců

Dalším tématem byl pražský dopravní podnik a problémy, které vyplavaly na povrch po odstoupení Martina Dvořáka z jeho čela. „Je to horší, než jsem si myslel,“ říká primátor. „Udělali jsme, co jsme mohli,“ uvedl ke snaze změnit smlouvy tak, aby peníze zbytečně neodtékaly pryč. Město nechává konat orgány činné v trestním řízení a k případným soudním sporům se připojí.

V pátek bude vybrána firma, která vytipuje manažera na post nového generálního ředitele. „Bude to otevřené výběrové řízení,“ zdůraznil Svoboda. „Výběr nebude rychlejší než šest týdnů nebo dva měsíce,“ řekl. Nové výběrové řízení naopak nebude vypsáno na šéfa pražských strážníků, dokud se neprokáže vina či nevina odvolaného Vladimíra Kotrouše, který je obviněn z korupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…