Proč Rusové postavili buňku u nás a „pod nosem“ české kontrarozvědky? V ČT to odhalil Pavel Žáček

21.10.2019 22:05

Bezpečnostní informační služba (BIS) a Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) odhalily a rozbily síť, kterou v Česku vytvářela ruská zpravodajská služba FSB. „Mohli nás vnímat jako určitou slabinu v celém tom systému. Rozhodně to není konec,“ uvedl v pondělním Interview na ČT24 Pavel Žáček (ODS), místopředseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny. Vše mělo Rusko platit prostřednictvím svého velvyslanectví v Praze, což ambasáda vzápětí odmítla.

Proč Rusové postavili buňku u nás a „pod nosem“ české kontrarozvědky? V ČT to odhalil Pavel Žáček
Foto: Archiv P. Žáčka
Popisek: Pavel Žáček

„Šlo o vytváření buňky, která zřejmě neměla cílit pouze na naše instituce, ale dále směrem do Evropy, případně do partnerských států NATO,“ řekl Žáček k odhalení sítě. Zatím se prý neví, nakolik šlo o spolupráci s dalšími zpravodajskými službami. „Naše domácí zpravodajská služba ve spolupráci s naší policií přistoupila až k tomu nejzazšímu aktu – buňku pozatýkala,“ dodal k tomu, jak BIS zlikvidovala ruskou špionážní síť. Vše je nyní v šetření.

Kdyby nebylo odhaleno, že tyto útoky organizuje ruská buňka, mohlo by obvinění podle Žáčkových slov nakonec padnout na Českou republiku jako takovou. „Právě ona by pak mohla být Německem nebo někým dalším v rámci NATO označena za útočníka, byť jsme spojenci,“ konstatoval místopředseda bezpečnostního výboru.

Anketa

Dělá vám starosti zdraví prezidenta Zemana?

61%
39%
hlasovalo: 7869 lidí
Proč ale budují buňky v České republice a postaví je přímo pod nos domácí kontrarozvědce? Nechápal moderátor Daniel Takáč. „Rusové se snažili vybudovat kanál nový a pod svícnem je největší tma,“ uvedl Žáček. Vyplývá to podle něj z logiky věci, jelikož prostředky, které byly používány přímo na území Ruské federace, byly prý natolik kompromitovány a už natolik známy západním zpravodajským službám, že tím spíše se na ně upřela pozornost. „Máme informace, v jakých všech státech zasahovaly. Všichni se snažili odhalit tyto kanály v rámci kybernetického prostoru,“ doplnil.

Ideální pro ně prý je budovat takovou buňku ve středně velkých státech, kde mají nějaké sociální vazby či pomocníky, kteří věci nevyzradí. „Mohlo tam ale hrát roli i to, že bylo poměrně jednoduché sem vyslat své občany s ambicí, aby se stali občanem České republiky, potažmo EU,“ přemítal Žáček nad možnými faktory.

„Mohli nás vnímat jako určitou slabinu v celém tom systému. Ale jak je vidět, tak se přepočítali,“ podotkl Žáček.

Na základě slov ředitele Bezpečnostní informační služby, jenž dnes oznámil, že zmíněná síť byla „totálně rozbita a zdecimována“, se domnívá, že se podařilo odhalit veškeré články zmíněné buňky. Vyhráno prý však zdaleka nemáme. „Není tím ale řečeno, že veškeré aktivity ruské zpravodajské služby, které jsou směřovány buď proti naší bezpečnosti, nebo bezpečnosti našich partnerů, jsou odhaleny,“ zdůraznil Žáček.

Připomněl, že Rusové to mají pouze jako součást své praxe ovlivňování a získávání informací. „Je to věc, která jen tak neskončí tímto jejich jedním neúspěchem,“ je přesvědčen.

Na druhou stranu to podle Žáčka může být pro Rusy tvrdá rána. „Oni teď musejí řešit, jak celou tu věc nahradit. Musejí začít hledat jinde a změnit operační modus,“ poznamenal Žáček.

„To rozbití buňky také může znamenat i to, že se zabrání těmto lidem v aktivitě na území České republiky. Nemusejí skončit ale nutně ve vazbě a nemusejí být osobně vyšetřováni. Může to být jen zpřetrhání vazeb a může to být nastavené tak, že už se nedostanou nikdy nejen do České republiky, ale do celého systému EU a schengenského prostoru,“ uzavřel Žáček s tím, že v otázce, co dál s těmito pozatýkanými lidmi, musí naše zpravodajská služba volit velmi pečlivě a velmi jemně škálu prostředků, aby jim skutečně v jejich aktivitě nadobro zabránila. A aby se i další státy, do kterých byla zpravodajská aktivita směrována, mohly rovněž efektivně bránit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…