Proč by „mixoval EU s černochama“? Drsná obhajoba George Sorose. A nakopnutí TV Prima

22.01.2019 11:02

George Soros. Toto jméno je se stalo v Maďarsku v určitých kruzích sprostým slovem a i na sociálních sítích je možné najít dost a dost materiálů proti jeho osobě. Reportáž o tomto americkém miliardáři maďarského původu uvedla i TV Prima. A Petr Bittner z Deníku Referendum si stěžuje, že reportáž Primy byla manipulativní. „Populisté z celého světa dnes mávají Sorosovým jménem právě proto, že za jeho vyřčením rezonuje celá ideologie,“ říká a dodává, že toto schéma je nutné rozbít. „Proč by tak bohatý člověk využíval k tak epickému plánu něco tak politicky, ekonomicky a personálně slabého, jako je nezisková organizace?“ ptá se.

Proč by „mixoval EU s černochama“? Drsná obhajoba George Sorose. A nakopnutí TV Prima
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: George Soros, sponzor politických neziskovek

Jak média informují o Sorosovi, řešil Petr Bittner z deníku Referendum. Věnoval se zvláště reportáži TV Prima, kde televize z dokumentů, které zveřejnili neznámí hackeři, usuzovala, že George Soros podle e-mailů ovlivňoval volby do Evropského parlamentu v roce 2014. K tématu hovořil i pedagog z VŠE Petr Žantovský, novinář Erik Best a bývalý premiér a prezident Václav Klaus. Se všemi třemi má Bittner problém. „Všichni tři hodně varovali, méně už svá varování dokládali,“ tvrdí. Erika Besta označil za vyznamenaného „dvorního novinářského posluhovače“ a nezapomenul zmínit, že jeho texty vycházejí i na „konspiračním“ webu AC24. Žantovský, též Zemanem vyznamenaný, mu zase zřejmě vadí kvůli tomu, že moderuje pořad Pražská kavárna a je stálým autorem Parlamentních listů. Václava Klause pouze citoval, což zřejmě stačí. „Prima tedy dokládá své konspirační teze třemi bezobsažnými citáty třech konspirátorů,“ říká Bittner.

Anketa

Líbí se vám Zemanův termín ,,lepšolidé"?

91%
hlasovalo: 13244 lidí

Bittner tvrdí, že nemá zapotřebí hájit jednoho z největších globálních kapitalistů. Ale vyzývá: „Soros však v celém konspiračním schématu představuje pouhý symbol, personifikaci širšího antiglobalizačního narativu, který nese rasistické, národovecké a antihumanistické vášně. Populisté z celého světa dnes mávají Sorosovým jménem právě proto, že za jeho vyřčením rezonuje celá ideologie. A právě proto je třeba toto schéma rozbít.“

Prima podle něj byla už několikrát usvědčena „z organizovaného manipulování zpráv směrem ke konspiračnímu, xenofobnímu, rasistickému a celkově poplašnému rámování“. Odvolává se na analýzu Hlídacího psa, podle kterého vedení Primy vyvíjelo nátlak na redakci zpráv, aby je podávala poplašněji a negativněji, a o novinářský kodex se nestarala. Pak začal Bittner rozebírat samotnou reportáž o Sorosovi.

„Sama hlavní teze reportáže ‚Soros ovlivňoval volby v Evropě‘ je absurdní. Volby v Evropě ovlivňuje každý, kdo se nějak aktivně zasazuje o charakter veřejného mínění – a je evidentní, že každý na ně má trochu jiný vliv,“ říká Bittner s tím, že volby ovlivňují i ti, kdo píší články, a ovlivňuje je i TV Prima „xenofobními manipulacemi“. Reportáž prý měla divákům vsugerovat, že George Soros ovlivňoval volby nekalým způsobem a ukázala grafiku, podle které šly peníze od Sorose různým subjektům jako neziskové organizace, noviny, servery a právníci za účelem ovlivnění voleb. „V čem je ale problém? Nemohl prostě podporovat organizace, které s odkazem na Karla Poppera a Hannah Arendtovou pomáhají bránit ‚otevřenou společnost‘ před politickými silami koketujícími s nenávistí, xenofobií či antisemitismem?“ táže se Bittner.

Přidal jeden z internetových komentářů, který Sorose viní, že je „ďábel na zemi“, který chce „zmixovat EU s černochama“. „Takhle uvažuje člověk na hranici příčetnosti,“ říká Bittner a dodává, že takto byl prý zradikalizován i nechvalně proslulý důchodce Balda. Bittner se táže, jak je možné, že lidé jsou ochotni uvěřit, že takto bohatý člověk chce získat moc skrz neziskovky. „Proč by tak bohatý člověk využíval k tak epickému plánu něco tak politicky, ekonomicky a personálně slabého, jako je nezisková organizace? Sorosův kapitál sám o sobě má větší moc než všechny neziskovky na světě,“ argumentuje autor.

Jako důvod vidí cynismus, podle kterého vidí Češi, Slováci a Maďaři za každým rozhodnutím zištnost. „Nešťastný cynik žije ve světě zla, kde neexistují autentické hodnoty ani morální postoje, kde každý jedná jenom na úkor ostatních a ve svůj mrzký prospěch. A Soros je arbitrární jméno všeobecného zla, prvotní nehybný hybatel, který toto zlo pohání,“ spekuluje a dodává, že jsou to právě takoví lidé, se kterými je manipulováno pro ekonomické záměry.

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…