Proč je Brusel tak vyděšený z nové polské vlády? Komentátor nabízí odpověď

26.12.2015 10:49

Zajímavý názor ukázal komentátor internetového deníku Echo24.cz Daniel Kaiser. Podle něj totiž představitelé Evropské unie odvracejí pozornost od nevyřešených věcí kolem migrační krize, islámského terorismu či pokračující krize eurozóny směrem k Polsku, kde vítězná konzervativně-národovecká pravicová strana PiS začala dělat kroky proti Bruselu.

Proč je Brusel tak vyděšený z nové polské vlády? Komentátor nabízí odpověď
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Kaisera zaráží například to, jak předseda Evropského parlamentu Martin Schulz řekl, že přebírání moci ve Varšavě nese rysy puče, a ministr zahraničí Lucemburska Jean Asselborn, které předsedá EU, zase pronesl, že pokud chce vláda PiS získat kontrolu nad justicí a omezit svobodu médií, je to zlé a EU má prý nejen právo, ale povinnost zasáhnout. Podle Kaisera je to následek čistky PiS ve vedení tajných služeb, přitažení šroubů Ústavnímu soudu a odstranění vlajky Unie z budovy parlamentu.

„V západní Evropě, respektive v částech politického a mediálního establishmentu zavládly obavy. Německá vláda, která si v tzv. staré Evropě na Polsko dělá neoficiální monopol ať už jako jeho přednostní partner nebo podle potřeby mentor, je znepokojena a dělá si velké starosti,“ přibližuje komentátor, jak kroky nové polské vlády EU nevoní.

Podobné zásahy byly i u předešlé vlády. Jen se to ale hodilo proevropskému Západu...

Podle Kaisera se nyní řeší například svoboda slova, protože se představitelům tzv. demokratického Západu nelíbí například to, že v Polsku už nebudou smět státní firmy inzerovat v médiích, což prý ekonomicky drželo nad vodou formálně nevládní list Gazeta Wyborcza (hlavní kritik PiS, pozn. red.), a pohrůžka nového vicepremiéra, že bude muset zavést nové pořádky ve veřejnoprávní televizi, která, jak komentátor připomíná, vždy znamenala v Polsku spíše pojem vládní televize či vládní rozhlas. „Jen posledně, když státní televizi ovládla tzv. proevropská, liberální Občanská platforma, nikdo v Evropském parlamentu ani v německém Bundestagu o svobodě médií v Polsku nerokoval,“ je Kaiser překvapen.

Podobný problém se prý týká i justice, kde vláda PiS zavedla, že by Ústavní soud rozhodoval už jen jako celek velkou většinou, a  nikoliv v menších skupinách soudců jako doposud, čímž by prý vláda skutečně mohla ÚS znehybnit a teoreticky vyřadit ze hry. „Stejně nezvyklé je, když nový parlament obratem zvolí pět nových soudců (z patnácti), přičemž pět zvolených ještě předchozím parlamentem prezident Andrzej Duda neobvykle a možná protiprávně odmítl jmenovat. Ale: ten předchozí parlament měl jmenovat z pěti nových soudců jen tři, kterým končil mandát ještě před volbami, a dosti agresivně jmenoval navíc dva další na místa, jejichž dosavadním držitelům končil mandát až po volbách,“ ukazuje Kaiser opět obě strany mince nedemokratičnosti a připomíná, že předchozí vláda to udělala navíc v době, kdy už se vědělo, že prohraje. „Na hrubý pytel tedy nasadil PiS hrubou záplatu,“ má jasno komentátor Echa.

Celý komentář si můžete přečíst ZDE.

Podle něj zkrátka v Polsku (stejně jako v Maďarsku) probíhá od 90. let předávání moci jako výsadek do nepřátelského prostoru. „Hloupé je, že spoušť, kterou v těchto zemích kolem sebe politické kyvadlo šíří, stojí za pohoršení vždycky jen tehdy, když se kyvadlo zhoupne zleva doprava,“ podivuje se v závěru komentátor, který poukazuje i na fakt, že když si u nás Andrej Babiš udělá mediální impérium, stačí mu své europoslance zařadit do proevropské frakce evropských liberálů a nikdo po něm ani neštěkne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…