Proč je prý Sobotka venku z kauzy OKD: Za Kalouska ho zachránilo Ministerstvo financí

04.04.2014 7:38

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se vyhnul policejnímu vyšetřování v jedné větvi kauzy OKD díky stanovisku Ministerstva financí pod vedením Miroslava Kalouska, které na žádost policie z roku 2011 o ustanovení odpovědných úředníků podílejících se na poskytování informací Evropské komisi ve věci stížnosti na privatizaci OKD odpovědělo, že odpovědnost nese zesnulý náměstek Eduard Janota a další čtyři podezřelí.

Proč je prý Sobotka venku z kauzy OKD: Za Kalouska ho zachránilo Ministerstvo financí
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Bohuslav Sobotka

O celé věci píše deník MF Dnes. Protikorupční policie v roce 2011 zaslala Ministerstvu financí, které v té době vedl Miroslav Kalousek (TOP 09), žádost o informace kolem privatizace OKD. Začala prošetřovat podezření, že ministerstvo v roce 2005, kdy ho vedl nynější sociálnědemokratický premiér Bohuslav Sobotka, vědělo, že stát prodal OKD pod cenou. Místo toho, aby na žádost Bruselu obchod prověřilo, poslalo mu prý tehdy pod Sobotkovou hlavičkou neúplné informace.

Vše k věci OKD ZDE

Dnes se podle deníku ukazuje, jak důležitá byla pro Sobotku odpověď ministerstva. Díky ní se totiž vyhnul vyšetřování v jedné větvi kauzy OKD - prověřování privatizace ze strany Evropské komise. „Stanovisko pro Evropskou komisi jsem nezpracovával. Nevím o tom, jakým způsobem se to řešilo," tvrdí současný premiér.

Dokumenty ve vyšetřovacím spise podle MF Dnes nasvědčují, že informace pro Brusel nechalo ministerstvo zpracovat kupce z OKD. A to konkrétně jeho advokáty z AK Pokorný, Wagner & spol. Sobotka v této kanceláři dříve pracoval a spolumajitel Radek Pokorný je jeho přítel.

Detektivové se o Sobotku zajímali, nechali si zpracovat i analýzu o odpovědnosti tehdejších členů vlády. Výsledkem ale bylo, že Sobotka odpovědný není, protože prodejní cenu 4,1 miliardy korun stanovil znalecký posudek a schválil antimonopolní úřad.

Podle Bakaly nebyl prodej pro stát nevýhodný

Grossova vláda prodala akcie OKD za 4,1 miliardy společnosti Karbon Invest. Podle posudku ústavu NOVOTA, zpracovaného pro nového vlastníka, o který se detektivové opírají, tím stát přišel o miliardy.

Záhy po privatizaci podnikatel Zdeněk Bakala, který na OKD zbohatl, oznámil, že celý Karbon Invest kupuje. Pro MF Dnes poprvé popsal svoji roli při privatizaci OKD. Potvrdil, že u obchodu stál od začátku, sháněl pro kupce peníze a pak doly sám koupil. Trvá ale na tom, že stanovená cena byla pro stát výhodná. Společnost prý odkoupil v přepočtu na akcii za stejnou cenu.

„Kdybychom měli platit ještě o 10 až 15 procent víc, tak bychom do toho nešli. Byla to investice, kdy rizika s ní spojená jsou větší než očekávaný výnos. I když uznávám, že jsem si spočítal, že cena uhlí půjde nahoru," uvedl miliardář Bakala. Dodal, že se Sobotkou prý nikdy nekomunikoval a popřel, že by Pokorný byl jeho spojkou.

Bývalý náměstek popírá Sobotkova slova

Slova Bohuslava Sobotky popírá bývalý náměstek Ministerstva financí Karel Goldemund, kterého současný premiér označil jako toho, kdo je za klíčové stanovisko státu, kterým se privatizace mohla zvrátit, zodpovědný. „Říká, že za to mohl Goldemund s Janotou. Janota zemřel a Goldemund je holt živý. Já tvrdím, že je to nesmysl," uvedl bývalý náměstek. „Přišla žádost od Evropské komise, někdo ji nějak zpracoval. Rozhodně to není tak, že bych něco inicioval," dodal Karel Goldemund.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…