Proč jste ignorovali tiskovku ruského ministra? ČT má co vysvětlovat

22.08.2014 8:10

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání žádá Českou televizi o zdůvodnění, proč ve svém vysílání opomenula červencovou tiskovou konferenci ruského ministra obrany, který hovořil o pohybu ukrajinského raketového systému v místě zřícení malajsijského letadla. Vysvětlovat musí i televize Nova.

Proč jste ignorovali tiskovku ruského ministra? ČT má co vysvětlovat
Foto: hns
Popisek: Televize s monoskopem

Veřejnoprávní televize jednadvacátého července ve své hlavní zpravodajské relaci zveřejnila záběry údajného převozu protiletadlového raketového systému k ruským hranicím s dovětkem, že je ruské ministerstvo obrany odmítá. V reportáži o dění na Ukrajině nicméně opomenula tiskovou konferenci ruského ministra obrany, na níž podle serveru Lidovky.cz měla zaznít tvrzení týkající se ukrajinského protiletadlového systému Buk v oblasti pádu dopravního letadla malajsijské letecké společnosti a údajného pohybu ukrajinského letounu v blízkosti sestřeleného letadla. „Ignorace" postoje Ruské federace se nelíbí Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, která nyní po České televizi žádá vysvětlení. 

Nova musí vysvětlit reportáž o Červíčkovi

Lidovky.cz upozorňují, že do hledáčku Rady pro rozhlasové a televizní vysílání se dostala i hlavní zpravodajská relace televize Nova. Ta v lednu odvysílala reportáž o odvolání tehdejšího policejního prezidenta Martina Červíčka, kterou údajně porušila zákon.

Jednak prý Nova prezentovala postoj Nezávislého odborového svazu Policie ČR k Červíčkovu odvolání jako jednotný postoj všech odborových organizací působících v rámci policie, aniž upozornila, že Unie bezpečnostních složek zaujímá ve věci zcela odlišné stanovisko, jednak měla v reportáži zaznít spekulativní informace o tom, že Petr Lessy zůstal ve funkci zejména díky lepším vztahům s ministrem vnitra. Nova prý navíc poukazovala na  jeho „pochybnou" minulost v bezpečnostní agentuře, aniž by uvedené informace doložila fakty a Lessy dostal prostor k vyjádření.

„Takovýmto zpracováním zpravodajské reportáže porušil provozovatel svou povinnost zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti," citovaly Lidovky.cz z tiskového prohlášení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…