Proč jste pro to hlasovali? Zlínská ODS hubuje exšéfa BIS, svého zastupitele, kvůli ,,Čunkově nemocnici"

07.05.2020 11:27

Zastupitelstvo Zlínského kraje v pondělí 4. května s definitivní platností schválilo výstavbu nové krajské nemocnice. Zlínská ODS se v souvislosti s tímto rozhodnutím hlasitě ozvala a udělila slovní políček svým zastupitelům Janu Pijáčkovi a Stanislavu Devátému, signatáři Charty 77 a někdejšímu řediteli Bezpečnostní informační služby.

Proč jste pro to hlasovali? Zlínská ODS hubuje exšéfa BIS, svého zastupitele, kvůli ,,Čunkově nemocnici"
Foto: Miroslav Šindelář
Popisek: Mezi prvními převzal osvědčení z rukou náměstkyně Aleny Netolické Stanislav Devátý

Ve Zlínském kraji se řadu týdnů vedla debata o výstavbě nové nemocnice za přibližně 8 miliard korun. Zatímco hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) byl celou dobu velkým zastáncem výstavby této nemocnice, někteří jeho koaliční partneři z hnutí ANO či ODS měli k výstavbě nemocnice výhrady.

Výstavba nemocnice se schvalovala hned dvakrát. Napřed nečekaně v prosinci roku 2019, kdy návrh prošel těsnou většinou hlasů 23 zastupitelů. Ministerstvo vnitra tehdy doporučilo hlasování opakovat a hejtman Jiří Čunek apel resortu vyslyšel. Na počátku května se hlasování opakovalo a výstavba nemocnice byla znovu schválena těsnou většinou 23 hlasů.

Pro výstavbu nemocnice zvedli ruku také dva ze tří zastupitelů zvolených v barvách ODS někdejší disident Stanislav Devátý a Jan Pijáček. A většině jejich kolegů se to nelíbilo. Rozzlobili se natolik, že dali jasně najevo, že už se necítí být vázáni koaliční smlouvou s hejtmanem Čunkem a ostatními kolegy.

ODS požadovala hlasování o nemocnici odložit minimálně o 6 měsíců.

Projekt nemá ani koaliční podporu, ani širší politickou podporu, není součástí krajské koncepce rozvoje zdravotnictví a není ani součástí koaliční smlouvy. ODS opakovaně upozorňovala hejtmana Jiřího Čunka, že bez splnění těchto podmínek takový investiční záměr nemůže podpořit. Oba zastupitelé zvolení za ODS politické stanovisko ODS znali. ODS je tudíž nadále nepovažuje za zastupitele reprezentující politické zájmy ODS a vyzývá je, aby se vzdali svého mandátu zastupitele Zlínského kraje. Regionální rada zároveň vyzývá Jana Pijáčka, aby zvážil své setrvání v řadách ODS. Vzhledem k tomu, že je celý projekt v rozporu s koaliční smlouvou, necítí se ODS jako politická strana nadále touto smlouvou vázána,“ oznámili.

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Hejtman Čunek na webu kraje ujišťoval, že kraj bude nemocnici stavět ze svých prostředků a rozhodně nebude omezovat provoz jiných nemocnic.

Splátku za úvěr na novou nemocnici ve výši cca 222 milionů korun z úvěru 3 miliard bude splácet Zlínský kraj ze svých prostředků, rozpočet kraje pro letošní rok je cca 14,5 miliardy korun a průměrně kraj na investice plánuje bez nemocnice cca 700 milionů korun, tím je jasné, že splátka 222 milionů korun ročně je pro kraj bez problémů zvládnutelná. V nové nemocnici se počítá s vybavením za 1 miliardu korun, které bude hradit KNTB. Tyto prostředky získá z prodeje současného areálu nemocnice, který jako akciová společnost vlastní. Současný odhad ceny areálu činí cca 1,5 miliardy korun, z toho vyplývá, že pro KNTB to nebude provozní zátěž,“ lze se dočíst na webu.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…