Proč krachla jednání s Babišem? ČSSD byla rozpolcená už v jejich průběhu

06.04.2018 10:46

Vláda ANO s ČSSD nakonec nevznikne, nakonec se totiž lídři obou stran na její podobě nedohodli. Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček tak pravděpodobně u spolustraníků uspěje s návrhem o ukončení vyjednávání s ANO. ČSSD už v průběhu vyjednávání byla vnitřně rozpolcená a rozcházela se v názorech na svou účast ve vládě Andreje Babiše, připomeňme si proto některé z nich.

Proč krachla jednání s Babišem? ČSSD byla rozpolcená už v jejich průběhu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jiří Zimola.

Není žádným tajemstvím, že ještě před ztroskotáním jednání byla řada sociálních demokratů k vyjednávání o vládní koalici skeptická. Server Echo24.cz napsal, že už po jednání s prezidentem Milošem Zemanem se místopředseda ČSSD Jiří Zimola vyjádřil, že má pochyby o schválení vstupu do vlády. „Je možné, že sjezd v Hradci Králové bude rozhodovat o tom, že podmínky nabízené v rámci současných vyjednávání nejsou pro sociální demokracii akceptovatelné,“ uvedl po středečním jednání Zimola.

Stejně hovořil i pár dnů zpátky, když na ČT24 prohlásil, že nálada ve straně není příznivá pro vznik koalice. „Tento způsob vyjednávání o vládě se mi nezdá býti nejšťastnějším. Členská základna v Praze se mnou ve své většině souhlasí,“ řekl předseda pražské sociální demokracie Petr Pavlík.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) se nechal slyšet, že zastává názor, že pro účast ve vládě, kterou by vedl trestně stíhaný Andrej Babiš a také to, jak se vůči sociální demokracii choval, rozhodně není. A souhlasil s ním i senátor Jiří Dienstbier. „Senátorský klub byl proti účasti ve vládě. Ta averze vůči vstupu do vlády se jednáním ještě prohloubila,“ řekl deníku Echo24.cz a dodal, že to skoro vypadá, že se je Andrej Babiš snaží popíchnout k tomu, aby sami odešli.

Opačný názor měla například bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která podle svých slov byla pro vstup do vlády, ale také zároveň pro tvrdé vyjednávání ze strany ČSSD. „Pokud by hnutí ANO akceptovalo naše podmínky, je lepší pro sociální demokracii podílet se na vládě a pokračovat tak v prosazování programu strany než v opozici přihlížet,“ uzavřel předseda krajské organizace ČSSD v Olomouckém kraji Jiří Zemánek.

Původní zdroj ZDE

Neúspěšný výsledek jednání v pátek předloží Jan Hamáček s Jiřím Zimolou předsednictvu strany. V sobotu pak s návrhem seznámí delegáty sjezdu v Hradci Králové. Právě členská základna sociální demokracie rozhodne jak dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…