Proč manažeři berou tolik, ptal se rozhořčený zedník poslance Foldyny. A ten...

04.06.2014 14:05

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Došlo i na hmotnou a trestní odpovědnost politiků a na údajně vysoké platy manažerů. Čtenář vystupující pod přezdívkou drupi se představil jako zedník a volič ČSSD a od poslance chtěl vědět, proč mají manažeři brát tak vysoké platy, když mají stejné žaludky jako zedníci. A jedí jídlo, které vyrábějí obyčejní lidé.

Proč manažeři berou tolik, ptal se rozhořčený zedník poslance Foldyny. A ten...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

„Ještě se mi nelíbí, že ve státních firmách mají manažeři půlmilionové měsíční platy, za co, vždyť mají stejné žaludky jako my dělníci a peněz se nenají, pořád musí jíst jídlo, které musí udělat obyčejný člověk,“ napsal poslanci mimo jiné čtenář.

A Foldyna dává čtenáři v zásadě za pravdu. Odvolává se přitom na Rusko. „Co se týká platů manažerů ve státních firmách, dovedu si představit zákon, který by zastropoval výši platů ve státní firmě včetně odměn. Když to mohli udělat např. v ruské dumě, proč bychom to nemohli udělat v českém demokratickém Parlamentu,“ poznamenal poslanec.

Zareagoval také na první část dotazu, v němž čtenář - zedník volal po zrušení pracovních agentur, neboť je považuje za zbytečné a slouží podle jeho názoru jen k vysávání peněz. Foldyna má za to, že by se činnosti pracovních agentur měly omezit, protože v některých případech jejich práce připomíná novodobé otrokářství.

Trestní a hmotná odpovědnost politiků

Vítězslav M. chtěl zase slyšet, proč politici nenesou trestní a hmotnou odpovědnost za své činy. Ústavní soud nedávno zrušil kauci pro distributory pohonných hmot - a co se stane, až se někdo bude o tyto kauce soudit. Zaplatí to daňoví poplatníci. A proč ne politici, kteří to rozhodli?

„Velice složitě by se asi dokazovalo, kdo přesně za co má odpovědnost. Pokud vím, takto koncipovaná trestní odpovědnost není nikde na světě. Co se týká konkrétního případu, nemyslím si, že je potřeba se teď zabývat něčím, co by mohlo být, ale není,“ upozorňuje Foldyna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…