Proč nechodí ministři do sněmovny, chtěli se zeptat poslanci Sobotky. Jenže nedorazil ani on

26.05.2016 21:07

Někteří opoziční poslanci se chtěli ptát premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na slabou účast členů vlády při sněmovních interpelacích. Také Sobotka byl však z dnešního jednání dolní komory omluven, a to kvůli výjezdu do Olomouckého kraje. Zprávu přinesla ČTK.

Proč nechodí ministři do sněmovny, chtěli se zeptat poslanci Sobotky. Jenže nedorazil ani on
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Absence členů vlády by se mohly dostat jako mimořádný bod na program jednání sněmovny. Návrh avizovala poslankyně za TOP 09 Věra Kovářová (STAN), chce jej podat v úterý. „Někteří členové vlády touto sněmovnou pohrdají a tato sněmovna si to nesmí nechat líbit,“ řekla.

Bývalá předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS) podotkla, že zatímco Sobotka se dosud interpelací účastnil, ministr financí Andrej Babiš (ANO) rozdával v rámci předvolební kampaně koblihy. Místo aby premiér zjednal nápravu, vzal si z Babiše vzor a odjel dělat kampaň také, uvedla Němcová.

Priority vlády

„Je to truchlivý pohled na to, jak se zhošťují své povinnosti, ale vždycky platí to, že ryba smrdí od hlavy, a v tomto případě pan předseda vlády bude mít to, co sám zasel,“ řekla poslankyně ODS. Babiš byl z dnešního jednacího dne omluven taky.

Skutečnost, že Sobotka místo účasti na interpelacích zahajoval stavbu nové hasičské zbrojnice v Olomouci-Topolanech, ukazuje podle Němcové na priority vlády.

Za tristní označil pohled do jednacího sálu v souvislosti s absencemi nezařazený poslanec Karel Fiedler. Připomněl i dopolední slova předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury o tom, že se do interpelací hlásí i koaliční poslanci, aby se jejich ministři v předem připravených odpovědích mohli pochválit, jak to dělají dobře. „Byla to krutá realita,“ poznamenal Fiedler.

Navzdory premiérově nepřítomnosti na něj poslanci své dotazy vznesli. Sobotka jim na ně bude muset dát písemnou odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…