Proč používáte to množné číslo? Nejsme ani on, ani ona... Oceněný dokument bourá internet

13.06.2023 17:55 | Ze sítí

Českým Twitterem v posledních dnech koluje krátká pasáž z dokumentárního filmu Zkouška umění, oceněného Českým lvem. Ve videu probíhá příjímací pohovor s nebinární osobou, která se chtěla dostat na Akademii výtvarného umění kreslenou studií desítek penisů. Podle mnohých by měli učitelé, kteří se musejí potýkat se skloňováním nebinárních studentů, dostat přidáno. Ve skloňování se totiž ztrácela i dotyčná nebinární osoba.

Proč používáte to množné číslo? Nejsme ani on, ani ona... Oceněný dokument bourá internet
Foto: Repro twitter
Popisek: Nebinární osoba z dokumentu Zkouška umění

Dokument Zkouška umění Tomáše Bojara a Adély Komrzý loni získal několik cen na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a letos na jaře dokonce Českého lva za nejlepší dokumentární film.

„Na Akademii výtvarných umění se jako každý rok konají přijímací talentové zkoušky. Film se odehrává ve třech různých ateliérech a sleduje zákulisí nelehkého úkolu, před nímž stojí místní pedagogové: Jak z davu uchazečů vybrat ty vyvolené, kteří dostanou příležitost utvářet podobu výtvarného umění v příštích letech? Jak v této zkoušce obstojí samotní učitelé?“ představuje snímek oficiální text distributora.

Na twitteru v posledních dnech koluje video z jednoho pohovoru, kde nebinární osoba učitelům vysvětluje, jak mají skloňovat její jméno.

„Absolutně se mi nijak neprotiřečí, že jste mě přijali do druhého kola do vašeho ateliéru, naopak jsme vám za to velmi vděčný a doufáme, že se s vámi uvidíme příštích šest let,“ říká dívka na pohovoru.

„OK a proč používáte to množný číslo?“ ptá se jeden z učitelů.

„Protože jsem genderově nebinární, nejsem ani ona, ani on a doufám, že se s tím nějak smíříte, pokud ne, tak to bude komplikované v budoucnosti. Používám, používáme množné číslo v minulém čase, protože se chci vyhýbat používání ženského zájmena,“ říká dívka, která opakovaně mění své skloňování v rámci jedné věty.

„Takže vy jste nás zaujali?“ ptá se druhý učitel. „Ano,“ přichází rekce.

„Zaujali motivačním dopisem a portfoliem, které jste předložili,“ pokračuje učitel, přičemž z videa je patrné, že oním portfoliem jsou myšleny obrázky různých ztopořených penisů.

Nebinární osoba, jejíž jméno se ve videu neobjevuje, následně hovoří o změnách, které by mohla provést česká vláda. „Kdybychom měli změnit nějaké věci v dosavadní vládě, tak rozhodně zavedeme normu, že by se třeba ve školách informovalo o tom, že jsou lidé, kteří nejsou pouze genderově černobílí,“ uvedla dívka.

„Také bychom zakázali kouření na ulici, protože to je strašné a poškozuje to veřejné zdraví ostatních lidí a dětí. Na druhou stranu kouření zabíjí lidi, což je dobré pro přírodu,“ překvapila na závěr, kdy video končí. Zda se dotyčná osoba nakonec na Akademii výtvarných umění dostala, není z videa patrné.

Video vyvolalo na twitteru mnoho reakcí, většina vyzdvihuje, že učitelé zachovali chladnou hlavu a také, že ani samotná nebinární dívka se vlastně nevyzná ve skloňování, jaké požaduje po ostatních.

„Těmhle učitelům by měl stát za ten výkon rozhodně přidat,“ stojí v jednom z příspěvků.

 

 

„Dala bych jí vypít tři piva a ať mluví furt stejně. Schválně...“ říká ironicky další.

 

 

Jiné komentující zase zaujalo penisové portfolio. „Nevím, zda je směšnějši to množné číslo nebo penisy v předloženém portfoliu,“ píše se v jiném komentáři.

 

 

Podle dalších je na tomto příkladu jasně vidět, že genderová úprava jazyka v českém jazyce není možná, protože je na rozdíl od angličtiny příliš komplikovaná. „Tady je kraaaaasně vidět, jaká debilita je genderová úprava jazyka. Nejen že jí to, blbce, nejde z tlamy, protože v češtině je anglický trend vyrábění se zajímavým pomocí změny zájmen nemožný kvůli rozlišování masculin/feminin v návaznosti na další slova, ale ještě je dost tupá, aby si neuhlídala ani ten plurál. Ten loading, co jí furt vyskakuje na čele, nemůže být zřetelnější,“ říká jeden z komentujících s tím, že ani samotná nebinární osoba nezvládá uhlídat si „správné“ rody a čísla.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

jsem rá, že jsem žil v době socialistického realismu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 13.06.2023 18:12:08

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…