Proč se uprchlíci dali na pochod: Roli hraje i počasí

22.09.2015 8:47

Občanská válka v Sýrii, jednodušší cesty do Evropy, nižší náklady na cestu či optimální počasí. To jsou podle serveru iDNES.cz příčiny současné uprchlické krize.

Proč se uprchlíci dali na pochod: Roli hraje i počasí
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

Jednou z příčin uprchlické krize je podle serveru bezesporu občanská válka v Sýrii, která stála život už 250 tisíc lidí. Podle průzkumů tvoří Syřané téměř polovinu všech uprchlíků mířících do Evropy.

Nahrávají jim také lepší cesty. Náročné trasy přes Středozemní moře stály život tisíce migrantů. Na současné nejfrekventovanější trase přes Turecko, Řecko i Balkán je bezpečněji, byť je trasa delší. Důležitým aspektem je také nižší cena za přepravu. Plavbu z Turecka do Řecka lze totiž absolvovat na větším gumovém člunu. Cesta po Evropě pak navíc nevyžaduje nutnost spolupráce s pašeráky. 

Je také logické, že hlavní příliv uprchlíků je během dobrého počasí. V zimě se podmínky pro dlouhou pěší cestu zhoršují, a tak se lidé nyní snaží dojít do vysněného cíle. 

Na cestu se podle serveru iDNES.cz migranti vydávají též proto, že viděli vstřícný přístup Německa a vůbec se domnívají, že v Evropě budou žít v blahobytu. 

A není zcela jistě nic zvláštního, že uprchlické krizi nahrávají i neshody v rámci EU. O přerozdělování migrantů na základě kvót se hovoří již několik měsíců, budování plotů a zavírání hranic naráží rovněž na odpor. 

Původní text najdete ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…