Proč selhala obrana Izraele? Začíná být jasněji. Padla i jména

08.10.2023 16:28 | Monitoring

„Izraelská armáda prostě nebyla připravená. Vojenské posádky na jihu nebyly ve stavu pohotovosti a počet vojáků nebyl dostatečný k tomu, aby dokázali ubránit sebe, natož civilisty,“ shrnuje ředitelka Herzlova centra izraelských studií při FSV UK Irena Kalhousová, že na včerejší útoky nebyl Izrael nikterak připraven. Možná tvrdá reakce Izraelců v Gaze, která by případně mohla znamenat i stovky mrtvých civilistů, Hamásu podle ní vadit nebude. Naopak. Očekává, že mrtvé civilisty v Gaze teroristé naopak chtějí pro svou propagandu.

Proč selhala obrana Izraele? Začíná být jasněji. Padla i jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění na podporu Izraele.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36093 lidí
Podle Kalhousové si nyní mnoho lidí pokládá otázku, jak mohlo k útoku na Izrael takovéhoto rozsahu dojít, když se o zemi říká, že má „nejlepší rozvědku na světě“. Na odpověď na tuto otázku si prý ještě musíme počkat, jelikož to nikdo přesně neví.

Prosakovat mají podle ní informace, že izraelské tajné služby zřejmě opravdu nevěděly, což vedlo k taktickému a operačnímu selhání. „Izraelská armáda prostě nebyla připravená. Vojenské posádky na jihu nebyly ve stavu pohotovosti a počet vojáků nebyl dostatečný k tomu, aby dokázali ubránit sebe, natož civilisty,“ poukázala na sociální síti X analytička z Herzlova centra izraelských studií FSV UK.

Problémem podle ní byla dlouhodobá strategie Izraele vůči palestinské islamistické straně Hamás, která kontroluje Pásmo Gazy. „Armáda a politici byli přesvědčeni, že Hamás nemá zájem na eskalaci konfliktu a že si je vědom odstrašující síly Izraele. Že chce v klidu kontrolovat Gazu a neudělá nic, co by vyprovokovalo Izrael k masivní odvetě,“ shrnuje Kalhousová neobezřetný postoj Izraelců k této teroristické organizaci.

Kalhousová „krátkozrakou a arogantní“ izraelskou strategii také dává ve spojitost s politickým děním. Podle ní jsou ministr pro vnitřní bezpečnost Itamar Ben Gvir a ministr financí a jeden z ministrů na izraelském ministerstvu obrany Becal’el Smotrič s širokými pravomocemi na Západním břehu „dva extremisté s nulovou nebo minimální zkušeností s armádou a bezpečnostními otázkami“.

„Co jim ale chybí ve znalostech, dohánějí v ideologii. Jsou představitelé radikálního náboženského sionismu a jejich snem je připojení Západního břehu (Judei a Samaří) k Izraeli. I díky jejich politice je Západní břeh dlouhodobě na pokraji třetí intifády (zdroj důstojník IDF) a obrovské množství vojáků je tak na Západním břehu, kde chrání židovské osadníky, často právě ty nejvíce radikální, kteří dlouhodobě terorizují Palestince,“ shrnuje analytička, proč byly izraelské síly rozmístěny na Západním břehu, a nikoliv u hranice s Pásmem Gazy.

„A výsledkem těchto faktorů je, že obyvatelé kibuců a měst na jihu Izraele byli mnoho hodin vystaveni běsnění, vraždění, znásilňování a mučení teroristů z Gazy, než se objevili první vojáci a speciální jednotky,“ shrnula, co mohlo stát za včerejším řádění palestinských teroristů na jihu Izraele.

Obří útoky, po nichž tamní premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že je jeho země ve válce, se podle analytičky navíc dají označit nejen za selhání bezpečnostních složek, ale celého systému. Netanjahuovi tak má hrozit, že jej potká osud Goldy Meirové, jež byla nucena odstoupit po jomkipurké válce, kterou provázelo dosti podobné podcenění hrozeb.

Kalhousová také očekává, že bude izraelská vojenská odveta tvrdá, což dolehne i na Palestince v Gaze a ty tak čekají „dny hrůzy“. „Hamás už teď vyhrál a propagační videa se zmučenými Izraelci v rukou jeho bojovníků na dlouho dobu zaplaví jejich sociální sítě. Stovky mrtvých civilistů v Gaze na konci této války Hamásu náladu nezkazí, naopak to využijí v další propagandě proti Izraeli,“ předpovídá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zelenského nataženou ruku nyní mohou USA nechat naprázdno, bez ztráty tváře, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseDuane , 08.10.2023 22:20:05
ano Volodymyre, dělal jsi všechno jak jsme chtěli, ale chápej, že teď musíme chránit našeho dávného spojence, tak promiň.. nashle v lepších časech. ...

|  5 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…