Proč to Němcová dělá? Msta opozice? Přišla zajímavá informace

23.07.2021 9:31

Opozice zahájila mediální ofenzívu vůči sociální demokracii. Důvod? Účast Jany Maláčové a Matěje Stropnického na inspekci práce v jedné z firem. Proč účast ministryně a jejího poradce vadí? Možnou odpověď přináší výpověď zdroje PL blízkého vedení ČSSD. „Mstí se nám, protože jsme přestali poslouchat jejich knížecí rady,” zaznělo.

Proč to Němcová dělá? Msta opozice? Přišla zajímavá informace
Foto: FB poslankyně Němcové
Popisek: Miroslava Němcová podporuje běloruské demonstranty proti Alexandru Lukašenkovi

Část mediální scény a sněmovní opozice z koalice SPOLU a PirStanu se sesypala na sociální demokracii a Matěje Stropnického. Prý s ministryní Maláčovou překročili všechny hranice, když se vyfotili na kontrole pracovní inspekce v jedné firmě.

Senátorka za ODS Miroslava Němcová dokonce kvůli této „kauze” otevřela speciální bod jednání v horní komoře. Němcová mluvila dokonce o terorizování podnikatelského sektoru a ptala se, zda je Jana Maláčová nadčlověk a nadnesla hypotézu, že účast Matěje Stropnického mohla dokonce být trestným činem. Připomeňme však, že Stropnický pracuje jako poradce na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Tématem žije opozice už druhý den, proti účasti obou politiků na kontrole inspektorátu práce se vymezila i řada komentátorů. Pátrali jsme po tom, jak si mimořádnou mediální pozornost kvůli jednomu snímku na sociální síti vysvětluje ČSSD.

Podle našeho zdroje blízkého vedení české sociální demokracie je vysvětlení takového humbuku zcela jinde než v tom, že se šéfka resortu s poradcem vyfotila během kontroly.

„Nevidíme nic jiného než klasické mediální a opoziční pokrytectví. Paní ministryně má nepochybně nárok se inspekce účastnit a pokud si sebou vezme svého poradce, co je na tom špatného. Možná mohly jinak vypadat ty příspěvky na sociálních sítích, ale to není zločin. Některá média se dlouhodobě snaží špinit sociální demokracie a dostat ji ze Sněmovny. Dokud stál v čele ČSSD Slávek Sobotka, který se denně vymezoval proti Andreji Babišovi, novináři na nás pěli ódy. Vstupem do vlády po volbách v roce 2017 jsme v očích těch samých novinářů zradili a od té doby se sociální demokracii mstí a nenechají na nás nit suchou,” má jasno zdroj redakce z Lidového domu.

Roli v celém vykreslení případu prý hraje i obliba Matěje Stropnického a jeho názorový vývoj. „Matěj je ukázkou klasického levicového politika a evidentně mu velmi prospělo přesídlení na venkov. Dokáže vnímat potřeby, názory a obavy normálních pracujících lidí, přemýšlí o věcech a sociální demokracie věří, že dovede své zkušenosti a myšlenky zúročit v práci ve Sněmovně. V očích liberálních médií má stejnou vadu jako současná ČSSD. Mají pocit, že je zradil a opustil. Přímo zločinu se pak měl dopustit, když stejně jako my upozornil na problém masové migrace a obavy občanů, co by to způsobilo naší zemi. To pražští kavárníci neodpouští. Zároveň ale Matěj neztratil schopnost přitáhnout lidi k politice. Proto jsou z něho a jeho kandidatury za sociální demokracii nervózní. Bojí se, že nám pomůže uspět. To je celý „problém”, proč jedna fotky udělala takový rozruch,” míní.



„Věříme, že to normální lidé chápou a nenaskočí na laciné manipulace. Takže vlastně díky za celostátní reklamu na všech platformách. Když Honza Hamáček oznamoval, že za nás Matěj Stropnický půjde do voleb, objevilo se pár článečků. Teď aspoň celá země ví, jakou máme posilu,” uzavírá náš zdroj, který je dobře obeznámený s děním ve vedení strany.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Sám Matěj Stropnický celou věc shrnul ve vyjádření na svém facebookovém profilu. Celý text příspěvku přinášíme zde:

Pár věcí, který považuju v souvislosti s akcí Férová práce za důležitý sem napsat hromadně:

1/ inspekcí se s Janou Maláčovou účastníme jako zástupci ministerstva, které má právo provádět kontroly činnosti inspekce, protože je řídícím orgánem inspektorátu práce,

2/ rozhodně se jich budeme namátkově účastnit dál,

3/ děkuju za tu spoustu reakcí, i kritickejch, je skvělý, že se téma podařilo otevřít, protože i o to šlo: na práva zaměstnanců (nejen) ve fabrikách se v týhle zemi kašle jako na máloco a to chceme změnit. Samozřejmě, že kontroly probíhaly i dosud, ale v tichosti, bez veřejné diskuse, bez pozornosti pro ty, jejichž práva jsou ve fabrikách často cár papíru, a probíhaly také jen dílčím způsobem: přijde podnět, vyšetří se, někdy pokuta, někdy nic,

4/ tato inspekční akce je jiná, má ze zadání ministerstva za cíl prověřit systematická porušení zákona při měření délky pracovní doby, která má vliv na výši mzdy, při uzavírání pracovních smluv na dohodu a jejich řetězení, při hlídání přesčasů a jejich placení a při najímání agenturních pracovníků,

5/ já vím, že velkému byznysu a jeho přátelům v politice a v médiích vyhovuje, když se tyto inspekce vždycky odehrají potichu a bez zájmu kohokoli, protože celý zákoník práce jen trpí, je ale v zájmu zaměstnanců, aby se o nich naopak začlo mluvit a psát a aby se začala jejich situace díky tomu měnit. Problém, o kterém se ani nemluví, jako by neexistoval. Vy, kterým na věci záleží, to jistě chápete.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…