Prodává české zámky bohatým Rusům. Ale varuje: Nepřátelte se s Putinem

04.12.2015 14:38

Běloruska s ruskými kořeny Natallia Makovik prodává Rusům české památky a i po prodeji s nimi zůstává v kontaktu, aby jim pomohla vyřizovat formality spojené s rekonstrukcí hradů a zámků. Zároveň Čechy varuje před ztrátou svobody. I proto, že její předci těžce doplatili na ruskou bolševickou revoluci v roce 1917. Makovik o tom všem i o mnohém dalším vyprávěla v rozhovoru s moderátorkou Danielou Drtinovou v internetové televizi DVtv.

Prodává české zámky bohatým Rusům. Ale varuje: Nepřátelte se s Putinem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Byli jsme se podívat v obci Čimelice na majetek restituovaný Karlem Schwarzenbergem

Proč vlastně bohatí Rusové kupují české nemovité památky? „České hrady a zámky jsou v Rusku exotickou nemovitostí, to, co nemají v Rusku. Historicky to bylo tak, že se v Rusku stavěly pouze paláce nebo nějaké vily a během bolševismu všechny památky byly zničeny, na rozdíl od ČR. Je to pro ně možnost zasáhnout do něčeho, co má ducha, atmosféru rytířství nebo aristokratický nádech. Takže to kupují možná kvůli tomu, že by chtěli mít ušlechtilý život,“ vysvětlila Makovik.

České zámky celkově vyjdou dráž než hotelové zámky ve Francii nebo Itálii

České zámky se sice dají pořídit poměrně levně, ale do jejich rekonstrukce se musejí vložit tak velké částky, že nakonec to vyjde o dost dráž než si pořídit hotelový zámek ve Francii nebo v Itálii.

Do historických nemovitostí v Česku většinou investují ti Rusové, kteří vlastní ve své zemi fabriku nebo provozují velký byznys a v posledních deseti letech se k nám přistěhovaly jejich rodiny. Kvůli situaci v Rusku se obávají o svůj byznys a snaží se najít v Evropě zázemí.

Celé video je ZDE

Problém je, že na rozdíl od jiných zemí nemohou tito lidé u nás získat tzv. investorské vízum a aby mohli na svých zámcích žít, musí lhát konzulárním úředníkům a tvrdit, že jsou studenty nebo že tu pracují. To je pro ně ale ponižující. Makovik chápe reminiscence Čechů na rok 1968, ale poukázala na to, že Česko má spoustu zámků a dalších památek, z nichž většina chátrá, a pokud se nic nezmění, o většinu těchto památek ČR přijde. Během deseti let je proto třeba vymyslet něco, jak přilákat investory, kteří by do těchto chátrajících památek investovali.

Česká legislativa by se měla změnit

S ohledem na některé případy, kdy ruští investoři při rekonstrukci památek nerespektovali české zákony, Makovik uvedla, že by se měla česká legislativa změnit tak, aby bylo povolení těmto investorům k trvalému pobytu podmíněno dodržováním českých zákonů.

Měl by existovat, podobně jako je tomu ve Velké Británii, oficiální seznam památek, které vyžadují investice, a kde je přesně řečeno, co se smí s danou památkou udělat a co ne. A kupující by si měl uvědomit, že musí opravdu dodržovat předpisy a tradici. Pokud by to člověk porušil, ztrácel by nárok na trvalý pobyt.

Upozornila, že když se ruský klient obrátí na makléře z ruské realitní kanceláře s pobočkou v ČR, často se dozví, že si s památkou, o kterou má zájem, může dělat co chce, protože už je stejně rozpadlá. A to je špatně, proto by památky měli prodávat opravdu jen odborníci.

Odmítá klienty, kteří by opravy českých památek chtěli řídit z Ruska

Tím, že nějakou nemovitost prodá, pro ní byznys nekončí, ale začíná. Svým klientům totiž pomáhá vyřizovat administrativu potřebnou pro úspěšnou rekonstrukci. Řadu klientů prý odmítá, například ty, kteří by si chtěli vzít na opravu úvěr nebo by chtěli dotaci. Odmítá i ty, kteří by opravy řídili z Ruska. „O zámek se musí starat osobně, opravdu tím žít,“ podotkla Makovik.

Oprava zámku podle ní trvá zpravidla 5 až 7 let. Nyní se například v Plzeňském kraji opravuje zámek Rabštejn a pak jeden zámek u Máchova jezera.

Rozdíl mezi ruskými a čínskými investory je ten, že čínští investoři si vybírají ty zámky, které nevyžadují rekonstrukci. „Jsou připraveni platit velké peníze, ale tak, aby to už bylo hotové. Chtějí do toho investovat, ale nechtějí ztrácet čas. Zajímavost českého trhu s nemovitostmi je tedy v tom, že by investoři mohli opravovat české památky a pak je nabízet čínským klientům. Rusové, když si chtějí koupit hotový zámek, tak si jej koupí spíše v prestižnější zemi, například ve Francii nebo v Itálii,“ upozornila Makovik.

Demokracie je to nejlepší, co máme

Natallia Makovik pochází z ruské aristokratické rodiny, vyrůstala v Bělorusku. Její rodině před VŘSR patřila v Moskvě velká textilní továrna. Bolševici prý celou její rodinu bez soudu postříleli. Přežily jen dvě děti. Jedním z nich byla její prababička, které v roce 1917 bylo osm let. „Přežila jen kvůli tomu, že maminka na ni spadla. To, že někoho mohou zavraždit jen kvůli tomu, že ten člověk je úspěšný podnikatel, to je taková hrůza,“ zavzpomínala s tím, že právě proto všem zájemcům o památky říká, proboha, nevolte komunisty. Odmítá oslavování komunistického režimu a říká, že „demokracie je to nejlepší, co máme“.

„Někteří Češi si zahrávají s demokracií. Koketují s komunisty, s diktátory. Já chápu proč. Protože jejich rodiny nezažily takovou hrůzu, co se stalo s námi. Představte si osmiletou holčičku, jejíž celá rodina je vyvražděna. Po celém městě se střílí, neví, co má dělat. Pak ji najde romská skupina, vezme ji s sebou a celý život stráví s nimi, než se vdala,“ popsala nepřímo osudy své prababičky, která zřejmě jen omylem přežila řádění říjnových revolucionářů v Moskvě s tím, že se pak stále bála o svůj život, protože věděla, že „Sovětský svaz je země, kde kdykoliv může k ní někdo přijít domů a zavraždit ji. Protože tam nejsou žádná práva, žádné zákony, žádné soudy.“

Velmi nervózně reaguje na to, když se čeští politici „kamarádí s Putinem“. „Na to vždy špatně reaguji, protože Putin české lidi ničemu hezkému nenaučí. Myslím, že by měli být velmi opatrní v kontaktech s lidmi, kteří nějak porušují práva lidí. Na to by Češi měli pamatovat, že se to může zase stát i v ČR,“ varovala.

Uvedla také, aniž by důvod svých obav blíže vysvětlila, že ČR se krok za krokem blíží ke stavu, kdy už o sobě nebude moci rozhodovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…