Profesor Beran se rozčílil: Opatření na ministerstvu dělají asi lidé, kteří nemusí ráno vstát a jít se něčím živit!

01.02.2021 22:55

Epidemiolog a vakcinolog Jiří Beran, podle kterého vláda volí chybnou strategii v očkování proti koronaviru, přišel do pořadu Kupředudominulosti.cz promluvit o svých návrzích, jež by pro naši zemi byly v době krize efektivnějším řešením. „Na ministerstvu dělají opatření lidi, kteří nemusejí ráno vstát a jít se něčím živit,“ rozčiloval se profesor Beran, který současnou izolaci považuje za „šílenou“ a pro zdraví ještě více nebezpečnou.

Profesor Beran se rozčílil: Opatření na ministerstvu dělají asi lidé, kteří nemusí ráno vstát a jít se něčím živit!
Foto: Repro XTV
Popisek: Vakcinolog, profesor Jiří Beran

Profesor Beran se do českého povědomí letos zapsal propagací léku Isoprinosine k eliminaci rozvoje nemoci covid-19. „V případě PCR pozitivity bych lidem starším 65 let, kteří mají nějaké přidružené onemocnění, doporučil, aby od začátku, i bez příznaků, začali užívat lék Isoprinosine,“ uvedl v rozhovoru s tím, že postupem času se ukazuje, že tento lék může mít velmi pozitivní vliv na to, aby lidé později neumírali,“ sdělil s tím, že u mladších lidí to potřeba není.

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí
Zmínil také výzkumy, které ukazují, že prodělání koronavirové infekce v jakékoliv podobě s prokázáním pozitivity ochrání jedince do budoucna před těžkou, až smrtelnou infekcí covidem-19. „Čili se to podobá úplně běžnému principu jiných infekcí,“ podotkl epidemiolog Beran.

Opakovaně říká, že vláda se mylně zabývá celou populací a považuje ji za ohroženou, když ohroženou skupinou jsou podle statistických dat lidé starší 65 let. Protiepidemická opatření podle něj měla cílit od začátku na tuto skupinu obyvatel, což se nedělo ani v jednom z lockdownů. „Je to obrovská škoda, protože smyslem protiepidemických opatření není zastavit celou ekonomiku a běžný život, ale aby tady neumírala ohrožená populace,“ zdůraznil.

Je přesvědčen o tom, že pokud by se dostatečně vysvětlovaly principy šíření nemoci a potřeba ochrany ohrožené části populace, nebylo by potřeba tomuto onemocnění věnovat takovou pozornost a dělat velké uzávěry celé společnosti.

V boji proti koronaviru tu podle Berana často chybí racionální přístup. „Neměli bychom opatření dělat proto, aby se onemocnění nešířilo, ale proto, aby lidé z rizikové skupiny neumírali,“ řekl opakovaně, na co je klíčové se zaměřit.

Celý rozhovor ZDE.

Současná izolace starších osob je podle profesora velmi špatné řešení. „Jedinou ochranu, kterou jsme viděli, je, že je zavřeme v jejich bytech a budeme jim stavět tašky s nákupem a oni nebudou moci vůbec vyjít. Přitom zásadní přenos je vždy od rodiny či přátel, se kterými jsou v kontaktu déle než hodinu,“ upozornil Beran.

Tito lidé podle něj naopak mohou klidně vyjít ven, zajít na nákup či do parku. „Byl bych pro to, aby lidé měli celou řadu kontaktů, ale aby tyto kontakty byly krátké, aby probíhaly s ochranou těch 3R a rozumu,“ doplnil profesor.

„Socializace má nesmírně pozitivní vliv na jejich imunitní systém. Co se děje, tato šílená izolace, má určitě negativní vliv na to, jak je imunitní systém připraven na budoucí infekci,“ zdůraznil vakcinolog.

Je potřeba nemít z onemocnění strach, ale zdravý respekt, pokračuje Beran. „Každý strach je určitě devastující pro imunitní systém a je jedno, jaká je geneze daného strachu. Pokud z onemocnění budeme mít respekt, musíme si uvědomit, že virus tady je, bude a s největší pravděpodobností budeme infikováni,“ uvedl.

Pokud chceme, aby onemocnění proběhlo velmi mírně, můžeme podle Berana udělat zásadní opatření. „A pokud víme a uvědomíme si, že onemocnění proběhne mírně, máme v podstatě na mnoho let vyhráno v tom, že bych v následující infekci neměl mít velmi těžký nebo smrtelný průběh, to je pro mě pozitivní zpráva,“ doplnil epidemiolog.

Závěrem uvedl, že nesouhlasí s uzavřením restaurací a obchodů. „To je jedna z věcí, která mě velmi mrzí. Chápu každého živnostníka. Vždy, když se zpracovávají na ministerstvu různá opatření, si říkám, že to dělají lidé, kteří nikdy nemuseli ráno vstát a jít se něčím živit,“ uvedl Beran, co považuje za velkou chybu. „Malé obchůdky a živnostníci mohli fungovat pořád, stačí dodržovat základní opatření,“ myslí si epidemiolog Beran, který by stejně tak v žádném případě nezavíral ani školy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…