Profesor Chlíbek, pravá ruka Prymuly, varoval na síti: Čtyři tisíce hospitalizovaných každý den

09.10.2020 12:39

Razantnější opatření v boji proti koronaviru byla podle epidemiologa a vedoucího ministerské pracovní epidemiologické skupiny profesora Romana Chlíbka nevyhnutelná nutnost. Bez nich by Česko mohlo dosáhnout až na 4000 hospitalizovaných denně, uvedl na svém twitteru. Nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku opět překonal stávající středeční rekord 5335 případů. Ve čtvrtek laboratoře v Česku odhalily 5394 pozitivních.

Profesor Chlíbek, pravá ruka Prymuly, varoval na síti: Čtyři tisíce hospitalizovaných každý den
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

„Reprodukční číslo opět stouplo na 1,21. V řadě krajů běží již nekontrolovaný komunitní přenos. Pokud nebudou razantní opatření, lze očekávat dle modelů až 8 tisíc nových případů denně, za celý říjen 130 tisíc a v jednom dni až 4 tisíce hospitalizovaných,“ upozornil Chlíbek ve svém tweetu na přetížení zdravotnického systému.

 

 

K oploštění křivky zatím nedochází. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve čvrtečním interview na ČT24 uvedl, že v tom důsledku v některých nemocnicích dochází již k omezení péče: „Zatím to není velké procento, jde o nemocnice, které už plní kapacitu jednotek intenzivní péče. Co se týká regionů, nejvíce zatížené jsou Praha, Brno, Vysočina, také Pardubický a Hradecký kraj,“ vyjmenoval, kde je v poslední době vysoký nárůst a kapacity mohou být vyčerpány velmi rychle.

Nyní je nutné obrátit tempo růstu epidemie na klesající, konkrétně na reprodukční číslo 0,8. „Je jasné, že pokles pod hladinu tisíc jen tak nenastane. Ten bude trvat řadu týdnů. Čtrnáct dnů máme jen k zastavení nárůstu, nečekáme, že to za čtrnáct dnů poklesne,“ sdělil ministr.

Nově vláda na dva týdny uzavře divadla i kina a zmrazí veškeré sportovní aktivity, jak profesionální, tak volnočasové. Restaurace budou otevřené jen do osmé hodiny večerní. Omezení se dotknou i vzdělávání, všichni vysokoškoláci a středoškoláci zůstanou doma. Žáci druhého stupně základních škol se budou učit na střídačku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…