Profesor Cyril Höschl k uprchlíkům: Začali vraždit nevinné lidi, nejde zůstat v klidu. Za karikaturu Mohameda mě vyhodí do vzduchu. Kde to jsme?

01.02.2016 9:31

Psychiatr Cyril Höschl má pochopení pro ty, kteří se bojí uprchlíků a islámu. „Když kolem vás začnou vraždit nevinné lidi, je těžké si zachovat chladnou hlavu,“ uvedl v rozhovoru pro slovenský Týždeň. Velké množství příchozích muslimů představuje dle jeho názoru pro Evropany nebezpečí. „Uveřejním karikaturu proroka Mohameda a vyhodí mě za to do vzduchu. Kde to jsme?“ táže se.

Profesor Cyril Höschl k uprchlíkům: Začali vraždit nevinné lidi, nejde zůstat v klidu. Za karikaturu Mohameda mě vyhodí do vzduchu. Kde to jsme?
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc.

Anketa

Co bude na konci roku 2018 dělat Miloš Zeman?

hlasovalo: 24109 lidí

Po teroristických útocích v Paříži se Höschl prostřednictvím komentáře v Reflexu nechal slyšet, že má pochopení pro xenofobii. V rozhovoru pro slovenský Týždeň vysvětlil, že je oprávněné mít strach. „Protože v okamžiku, kdy kolem vás začnou vraždit nevinné lidi, je velmi těžké zachovat si chladnou hlavu. A to, že mnozí mají obavy, je zcela pochopitelné,“ míní český psychiatr.

Argumenty, že u nás prozatím nejsou uprchlíci, nebo že se tu ještě neodehrál teroristický útok, dle něj v dnešním globalizovaném světě neobstojí. „Země, které předtím neměly mnoho společného, jsou najednou na jedné lodi – přes Řecko se to sem valí a ve Švédsku to končí,“ poukázal na patrně nejpalčivější evropský problém: uprchlickou krizi.

„Valí se sem masa lidí, která už není jen obyčejným součtem jednotlivců s vlastními osudy či vyhnáním z domova. Toto už je transfer srovnatelný se stěhováním národa,“ míní Höschl.

Odborník na lidskou duši zároveň upozorňuje, že uprchlíci s sebou přinášejí určité hodnoty a tradice, což v případě islámu nemusí být vždy slučitelné s evropským prostředím. Podle Höschla islám ve velkém množství do Evropy prostě nepatří.

Psychiatr varuje, že při nadkritickém množství muslimů v Evropě by se nám mohlo lehko stát, že budeme muset měnit vlastní pravidla a přicházet o své hodnoty, jako je svoboda slova. „Zveřejním karikaturu proroka Mohameda a vyhodí mě do vzduchu. Kde to jsme?“ nelíbí se Höschlovi.

O hodnotu volného pohybu jsme dle něho už prakticky přišli po 11. září. „V tomhle nad námi islám zvítězil. A varovné je i to, že všude, kde toto náboženství sousedí s jinými, zuří krvavé konflikty,“ poukazuje Höschl na rizika spojená s muslimskou migrací do Evropy.

Rozhovor ve slovenštině ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…