Profesor Doleček se nebál foukat proti větru. Takto na něj s úctou vzpomíná Václav Klaus

21.12.2017 16:28

Dne 20. prosince zemřel česko-srbský lékař Rajko Doleček, propagátor zdravé výživy a velký zastánce Srbska. Na stranu tohoto jihoslovanského národa se stavěl např. v otázce neuznání nezávislosti Kosova na Srbsku. Na bojovníka za zdravou stravu a Slovany zavzpomínal pro server ParlamentníListy.cz druhý prezident České republiky Václav Klaus.

Profesor Doleček se nebál foukat proti větru. Takto na něj s úctou vzpomíná Václav Klaus
Foto: Archiv
Popisek: Profesor Rajko Doleček

Lékař Rajko Doleček opustil tento svět ve svých 92 letech, a přestože je každému jasné, že nikdo nežije věčně, pan Rajko Doleček prý bude Václavu Klausovi chybět. A nejen jemu.

Rajko Doleček se narodil v Praze, ale přes svou matku byl spojen i s Balkánem. O dění nejen na tomto poloostrově napsal knihy a Václav Klaus by je doporučil všem těm, kteří by rádi věděli víc o tom, co se dělo nejen na Balkáně.   

„Byl to Čech narozený v Praze, který většinu svého profesního života prožíval v Ostravě (kde také zemřel), ale kromě toho byl svou matkou (a dlouhým pobytem svého otce) spojen s Jugoslávií a Srbskem, a byl proto naší jistou spojnicí s těmito balkánskými zeměmi. O tom všem úžasným způsobem vypráví jeho kniha ‚Inventura v 89 letech – ve stínu Balkánu‘ vydaná v roce 2014, kterou bych zadal jako povinnou literaturu všem, kteří chtějí něco vědět o současném světě. Ještě letos v únoru jsem od něho s krásným věnováním dostal jeho loni vydanou knihu ‚Hovory s generálem Mladićem – Dopisy z vězení‘. Tyto dvě knihy (a spousty dalších textů) přinášejí zcela jinou interpretaci tragického vývoje Balkánu a bývalé Jugoslávie, než je oficiální, politicky korektní výklad těchto událostí,“ napsal ve vzpomínce na Rajko Dolečka Klaus.

Celé vyjádření naleznete zde.

Václavu Klausovi se prý těžko smiřuje s odchodem tohoto odvážného muže, který se podle Klause nebál tzv. foukat proti větru. Nebál se prý popisovat, co se opravdu dělo na Balkáně, a kdyby jeho nebylo, Češi by si zřejmě mysleli o dění na tomto poloostrově něco jiného, než co by odpovídalo skutečnosti. „Velmi jsme se shodovali v jeho rezolutním odmítání výroků prezidenta Havla o humanitárním bombardování Bělehradu. Rozuměli jsme si i lidsky. Vážím si toho, že jsem tohoto velkého člověka mohl znát,“ zdůraznil druhý český prezident.

Klaus má obavy, že až příliš málo poslouchal rady tohoto lékaře ohledně zdravé stravy, ale shodl se s ním prý na pokryteckém počínání Západu v poslední době. „V tomto ohledu – mám strach – jsem jeho rady málo poslouchal, ale v názorech na falešnost současného Západu jsem s ním byl vždy zajedno,“ uzavřel Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…